Za zaštitu vrijednosti Domovinskoga rata

Pozivamo vas da podržite zaštitu domoljubnog hrvatskog pozdrava ZDS kojeg su u Domovinskom ratu koristile gotovo sve postrojbe Oružanih snaga RH!

Podrobnije pogledajte u privitku, priopćenje inicijative i gostovanje prof. Jurčevića u emisiji Bujica:

GRAĐANSKA INICIJATIVA ZA ZAŠTITU VRIJEDNOSTI DOMOVINSKOGA RATA  

Zagreb, 20. travnja 2023.  

Priopćenje za javnost povodom prijedloga izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira  

Neposredno nakon što se u javnosti pojavila informacija da Vlada Republike Hrvatske priprema izmjene u Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira pokrenuta je sustavna medijska kampanja s tvrdnjom kako se drastično povećavanje novčanih kazni odnosi na korištenje slogana Za dom spremni (ZDS).

Međutim, pregledom predloženih izmjena Zakona potpuno je razvidno kako se ZDS uopće ne spominje u prijedlogu izmjena Zakona, kao što ZDS nije nigdje spomenut ni u postojećem, još važečem Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Budući ovo nije prvi puta da se u hrvatskoj javnosti vodi sustavna kampanja u kojoj se iznose i šire lažne vijesti u svezi ZDS, Građanska inicijativa za zaštitu vrijednosti Domovinskoga rata ima dužnost priopćiti javnosti i institucijama vlasti Republike Hrvatske sljedeće važne pravne, povijesne i vrijednosne činjenice:

1. Sukladno vrijednosnim standardima i pravosudnoj praksi Europske unije, u sudskoj praksi u Republici Hrvatskoj se primjenjuje da korištenje ZDS u kontekstu Domovinskoga rata, tj. u kontekstu obrane Republike Hrvatske od srbijanske oružane agresije, ne predstavlja remećenje javnog reda i mira.

O tome, između ostalog, govori i obrazloženje presude Visokog Prekršajnog Suda Republike Hrvatske, koji je na sjednici svih sudaca - u presudi Jž-2747/2018 od 2. listopada 2019.- izrekao stajalište koje postaje dio sudske prakse za postupanje u istovrsnim slučajevima. Izrijekom je između ostaloga navedeno, da se izraz ZDS u kontekstu Domovinskog rata,čiji je karakter pravednog, legitimnog, obrambenog i oslobodilačkog rata, percipira izvan totalitarnog i rasističkog konteksta“, te da je bio „ohrabrujući i pozivajući na obranu Domovine, bez ikakve povezanosti s totalitarnim režimom od prije pedesetak godina“.

2. U ekspertnom svjedočenju pred Međunarodnim sportskim sudom i Prekršajnim sudom u Hrvatskoj znanstveno je dokazano da izreka „Za dom“ (samostalno ili s različitim dodacima, uključujući i dodatak „spremni“) „pripada hrvatskoj tradicijskoj baštini“ te je učestalo korištena i „tijekom 19., 20. i 21. stoljeća u etnološkom, književnom, glazbenom, političkom, vojnom, kulturnom i drugačijem hrvatskom društvenom životu.

3. Brojni izvorni audio-vizualni zapisi te pisani i drugačiji materijalni dokazi svjedoče da su tijekom Domovinskog rata brojne postrojbe Hrvatske vojske, uključujući i slavne gardijske brigade, povremeno koristile ZDS kao usmeni bojovni usklik i znak na odorama i zastavama, a ZDS je postrojbama Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) trajni simbolički znak.

4. Prema hrvatskim zakonima, uključujući i važeči Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, HOS je sastavni dio Oružanih snaga Republike Hrvatske, te su temeljem toga nadležne državne institucije RH prihvatile i ovjerile ZDS kao sastavni dio pečata i simbolike udruga HOS-a.  

Ovdje nećemo podrobnije obrazlagati složenost interesa koji sustavno iznose i šire lažne vijesti o ZDS, ali ćemo naglasiti kako smo svijesni da se radi o dijelu procesa kriminalizacije događajnih i identitetskih vrijednosti Domovinskoga rata koje su temelj nastanka i opstanka Republike Hrvatske.

Posebno je zabrinjavajuće što u tome razornom procesu – šutnjom i djelatno – godinama također sudjeluju moćne osobe i klanovi u državnim institucijama Republike Hrvatske. Šutnja državnih institucija na žestoku aktualnu medijsku kampanju iznošenja i širenja lažnih vijesti o ZDS ukazuje na veliku mogućnost da izvršna vlast s tim pritiskom namjerava protuzakonito izokrenuti postojeću sudsku praksu, što bi bio uvod u opće kršenje Ustava Republike Hrvatske koji određuje „Sudbena vlast je samostalna i neovisna“ (čl. 115, stavak drugi.). A to je put povratka u otvorenu diktaturu u kojoj je Hrvatska bila zarobljena prije 1990. godine.

Stoga najavljujemo da će Građanska inicijativa za zaštitu vrijednosti Domovinskoga rata nadalje poduzimati sve vrste legitimnih djelovanja kako se Hrvatskoj ne bi dogodio taj sunovrat.  

U ime Građanske inicijative:

Damir Markuš, veteran HOS-a, vukovarski branitelj

Davorin Karačić, odvjetnik prof.

prof. dr. sc. Josip Jurčević, povjesničar, dragovoljac DR

HOS-grb-2_(1).jpg

 


Građanska inicijativa Za zaštitu vrijednosti Domovinskog rata    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Građanska inicijativa Za zaštitu vrijednosti Domovinskog rata to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.

We will not display your phone number publicly online.Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...