Zaštitimo zelenu zonu Radićevo šetalište

NE DAMO ZELENU ZONU!

Izmjene i dopune GUP-a, radi zemljišta koje se nalazi u zelenoj zoni? Atraktivno zemljište, između Ksaverske ceste i Radićevog šetališta k.č.3661 K.o. Gračani (lokalno poznato kao Klakova livada) ponovno izaziva interese. Naravno, radi se o zemljištu na koje su oko bacali svi Ostap Benderi (do '90-te) odnosno "pretvorbeni uspješnici" (tipa Gazde) u sadašnjoj nam Državi. Vjerujući u vlastite "sposobnosti" te dobre veze i poznanstva, a Javni interes je ionako relikt prošlih vremena i nekih drugih prostora. Zemljište se prema GUP-u nalazi u zelenoj zoni (Z1) što znači kako ga je lokalna uprava trebala staviti u javnu funkciju, a s privatnim vlasnikom dogovoriti odštetu, zamjenu vrijednosti, ugovor o održavanju livade ili nešto četvrto. Kako to nije učinjeno, u vremenima kada "institucije delaju (tj. dilaju) svoj posao..izgleda da se „našao se netko tko zna kako to riješiti“. Subota, 29. srpnja 2017. bageri čiste zemljište (Klakove livade) od raslinja i ravnaju među, a ponovno subota (slučajnost?) 26. kolovoza 2017. radnici betoniraju temelje za stupove i postavljaju žičanu ogradu! Sve što se radi "ispod žita" u građevini, radimo subotom, zna se! Stjecajem okolnosti i uvidom u dostupne digitalne podatke Javne uprave za navedenu česticu, već je zatražena Lokacijska dozvola Klasa/UP 350-05/2017-001/106. Budući se radi o zelenoj zoni (Z1), postojeći zakonski propisi jasno definiraju što se i na koji način može graditi u zelenoj zoni, uz napomenu da se početak svake izgradnje mora prijaviti na općini, a sve ostalo je nelegalna izgradnja. Dana 12. rujna 2017. započinje javna rasprava o prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama odluke o donošenju Generalnog urbanističkog plana Grada Zagreb. Od tog dana, građani Grada Zagreba imat će mogućnost uvida u urbanističke karte, koje su sastavni dio GUP-a. Javna rasprava će trajati od 12-26. 9. 2017. Javna rasprava znači da svi građani Grada Zagreba mogu dati svoje primjedbe, a urbanisti iste ugraditi u GUP ili ne. Kad Urbanistički zavod Grada Zagreba obradi zaprimljene primjedbe i prijedloge građana i definiraju se izmjene i dopune GUP-a, isti ide u Skupštinu na izglasavanje.  Što se tiče izmjena po primjedbama građana, manja je vjerojatnost da će urbanisti dirati zelenu zonu, međutim najveća opasnost je kod prihvaćanja GUP-a, i rasprave u samoj Skupštini, kad zastupnici komentiraju i daju svoje primjedbe, da se u gužvi "nenamjernom grješkom" predmetna parcela prenamjeni u građevinsku zonu. Očekujemo žurno djelovanje građevinske inspekcije radi uklanjanja nepropisno podignute ograde i angažman gradske četvrti radi stavljanja livade u javnu funkciju. Sva razmišljanja i prijedlozi su dobrodošli. Ukoliko ste suglasni s navedenim razmišljanjem, veselimo se Vašoj podršci. Građani koji poštuju Javni interes i Zakone Republike Hrvatske, nasuprot "poduzetnim uspješnicima" i koje kakvim dilerima.

Ako nas želite podržati u još jednom pokušaju samovoljnog prekrajanja prostornog plana grada Zagreba potpišite se i pridružite! Hvala unaprijed! 


Snježana Žulj, Sanja Šarac - grupa Zvijezda - Štitimo zelenu zonu    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Snježana Žulj, Sanja Šarac - grupa Zvijezda - Štitimo zelenu zonu to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

Primit ćete e-mail s poveznicom kako biste potvrdili svoj potpis. Kako bi bili sigurni da primate naše e-mailove, molimo dodajte info@peticijeonline.com u svoj adresar ili popis sigurnih pošiljatelja.

Molimo uzmite u obzir da ne možete potvrditi svoj potpis odgovarajući na ovu poruku.
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...