#zaZeleni

Capture22.jpg

 M u Z

Građanska inicijativa "Bijela lađa" pokreće peticiju kako bi Gradskim institucijama ukazala na nezadovoljstvo građana činjenicom da nepovratno nestaju zelene površine (Z) u gradu Osijeku i prepuštaju svoje mjesto građevnim površinama mješovite namjene (M), s posebnim naglaskom na prostor "Bijele lađe" gdje se planira graditi predimenzionirana poliklinika i hotel na prostoru jedne takve „bivše“ zelene površine.

 

CILJ PETICIJE

Zahtijevamo od Gradskog vijeća grada Osijeka da izmjenom GUP-a zaštiti kompletan zeleni pojas Gornjodravske obale u gradskom vlasništvu, prenamjenom iz područja mješovite namjene (M) u zaštitne i javne zelene površine (Z i Z1) te da se gradnja na parceli "Bijele lađe" ograniči na gabarite i visinu bivšeg restorana, a sve u skladu s vizualnim identitetom ovoga prostora uz Dravu. 

OBRAZLOŽENJE

U posljednje vrijeme javljaju se privatne inicijative za masivnom gradnjom u zelenom pojasu, a gradska vlast umjesto da štiti interese građana samo obavlja činovničke poslove za investitore. Zelene površine uz Dravu netransparentno se prenamijenjuju, parceliziraju i rasprodaju te Osijek od branda zelenog grada sve više postaje sivi grad! Upravo tome želimo stati na kraj. 

Urbani razvoj Osijeka od polovice prošlog stoljeća glavnu okosnicu ima u povezanosti grada i rijeke Drave. Promenada, koja će se uskoro protezati cijelim potezom od Višnjevca do Donjeg grada, i pješački most postali su simboli našeg grada koji se s ponosom naziva Grad na Dravi.

Vizija Osijeka na Dravi predviđa priobalni pojas zelenih i rekreativnih površina i sadržaja na obje obale. S tom vizijom i takvim sadržajima saživjele su se generacije Osječanki i Osječana. Nama, stanovnicima Grada na Dravi, dravsko priobalje najdraže je mjesto okupljanja za odmor i druženje - bilo na Promenadi, Copacabani, u nekom od parkova uz Dravu ili na nekom od improviziranih kupališta.

Okupljeni oko zajedničkog interesa da prostor dravskog priobalja ostane prostor zelenih i rekreacijskih, ali u prvom redu javnih sadržaja, obraćamo se ovom peticijom Gradskom vijeću Osijeka, zahtijevajući da najvišim aktom urbanističkog planiranja - Generalnim urbanističkim planom - zaštiti priobalni pojas na desnoj obali kao zelenu i hortikulturno uređenu zonu, sa sadržajima namijenjenim šetnji i rekreaciji građana.

Protivimo se i načinu na koji su se posljednje promjene urbanističkih planova u našem gradu odvijale. U blagdansko vrijeme, dok traje pandemija, kratki rokovi i neadekvatni tehnički uvjeti onemogućili su velikom broju, mahom starijim, sugrađankama i sugrađanima da sudjeluju u javnim raspravama. Aktivno sudjelovanje velikog broja građana vidimo kao nužni preduvjet da razvoj grada odgovara potrebama njegovog stanovništva.

Imamo pravo na transparentnost kao i pravo na informacije, imamo
pravo na sudjelovanje u javnim raspravama i donošenju odluka i dužnost nam je sačuvati našu ZELENU, NAJLJEPŠU i NAJDUŽU EUROPSKU ŠETNICU!

Uključi se i potpiši peticiju #zaZeleni


Građanska inicijativa "Bijela lađa"    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Građanska inicijativa "Bijela lađa" to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

Primit ćete e-mail s poveznicom kako biste potvrdili svoj potpis. Kako bi bili sigurni da primate naše e-mailove, molimo dodajte info@peticijeonline.com u svoj adresar ili popis sigurnih pošiljatelja.

Molimo uzmite u obzir da ne možete potvrditi svoj potpis odgovarajući na ovu poruku.
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...