#zaZeleni

Capture22.jpg

 M u Z

Građanska inicijativa "Bijela lađa" pokreće peticiju kako bi Gradskim institucijama ukazala na nezadovoljstvo građana činjenicom da nepovratno nestaju zelene površine (Z) u gradu Osijeku i prepuštaju svoje mjesto građevnim površinama mješovite namjene (M), s posebnim naglaskom na prostor "Bijele lađe" gdje se planira graditi predimenzionirana poliklinika i hotel na prostoru jedne takve „bivše“ zelene površine.

 

CILJ PETICIJE

Zahtijevamo od Gradskog vijeća grada Osijeka da izmjenom GUP-a zaštiti kompletan zeleni pojas Gornjodravske obale u gradskom vlasništvu, prenamjenom iz područja mješovite namjene (M) u zaštitne i javne zelene površine (Z i Z1) te da se gradnja na parceli "Bijele lađe" ograniči na gabarite i visinu bivšeg restorana, a sve u skladu s vizualnim identitetom ovoga prostora uz Dravu. 

OBRAZLOŽENJE

U posljednje vrijeme javljaju se privatne inicijative za masivnom gradnjom u zelenom pojasu, a gradska vlast umjesto da štiti interese građana samo obavlja činovničke poslove za investitore. Zelene površine uz Dravu netransparentno se prenamijenjuju, parceliziraju i rasprodaju te Osijek od branda zelenog grada sve više postaje sivi grad! Upravo tome želimo stati na kraj. 

Urbani razvoj Osijeka od polovice prošlog stoljeća glavnu okosnicu ima u povezanosti grada i rijeke Drave. Promenada, koja će se uskoro protezati cijelim potezom od Višnjevca do Donjeg grada, i pješački most postali su simboli našeg grada koji se s ponosom naziva Grad na Dravi.

Vizija Osijeka na Dravi predviđa priobalni pojas zelenih i rekreativnih površina i sadržaja na obje obale. S tom vizijom i takvim sadržajima saživjele su se generacije Osječanki i Osječana. Nama, stanovnicima Grada na Dravi, dravsko priobalje najdraže je mjesto okupljanja za odmor i druženje - bilo na Promenadi, Copacabani, u nekom od parkova uz Dravu ili na nekom od improviziranih kupališta.

Okupljeni oko zajedničkog interesa da prostor dravskog priobalja ostane prostor zelenih i rekreacijskih, ali u prvom redu javnih sadržaja, obraćamo se ovom peticijom Gradskom vijeću Osijeka, zahtijevajući da najvišim aktom urbanističkog planiranja - Generalnim urbanističkim planom - zaštiti priobalni pojas na desnoj obali kao zelenu i hortikulturno uređenu zonu, sa sadržajima namijenjenim šetnji i rekreaciji građana.

Protivimo se i načinu na koji su se posljednje promjene urbanističkih planova u našem gradu odvijale. U blagdansko vrijeme, dok traje pandemija, kratki rokovi i neadekvatni tehnički uvjeti onemogućili su velikom broju, mahom starijim, sugrađankama i sugrađanima da sudjeluju u javnim raspravama. Aktivno sudjelovanje velikog broja građana vidimo kao nužni preduvjet da razvoj grada odgovara potrebama njegovog stanovništva.

Imamo pravo na transparentnost kao i pravo na informacije, imamo
pravo na sudjelovanje u javnim raspravama i donošenju odluka i dužnost nam je sačuvati našu ZELENU, NAJLJEPŠU i NAJDUŽU EUROPSKU ŠETNICU!

Uključi se i potpiši peticiju #zaZeleni


Građanska inicijativa "Bijela lađa"    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Građanska inicijativa "Bijela lađa" to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...