Ne želimo kontejnere za smeće u našim dvorištima i kućama.

Najnovijom "EKO akcijom" bez presedana, bahato i bez ikakve komunikacije sa svojim građanima i korisnicima, igrajući se našim ekološkim sentimentom pokušava se ukinuti kontejnere za sakuplanje biološkog i nerazvrstanog otpada. Želi se uvesti male i umanjene varijante istih od 23l, te ih prebaciti u naša dvorišta, garaže, stanove. Po utvrđenom rasporedu mi bi trebali iznositi te kontejnere na rub javne površine da ih djelatnici komunalnog poduzeća mogu isprazniti.

Gdje ćemo ljeti ostavljati kante "uz rub" javne površine kad se uz sve rubove tih javnih površina nalaze parkirani automobili i to s obje strane ceste. Hoće li naši vrli turisti skakati preko naših kanti da bi došli do našeg "eko" mora, preko našeg "eko" smeća?

Hoće li i naši turisti isto svaki treći dan ostavljati kante sa razvrstanim otpadom pred svojim apartmanima, ili ćemo mi ulaziti i "razvrstavati" njihovo smeće kako bismo obavili posao djelatnika čistoće koje za taj posao još i plaćamo?

Zašto mjenjati sustav koji možda nije idealan, ali zadovoljava potrebe građana?
Zašto netko misli da ima pravo utrošiti milione naših kuna za nešto za što ga mi koji to plaćamo nismo ovlastili.

Zamjerki ima napretek:
- tko će spriječiti mačke, galebove i druge životinje da ne raznesu smeće po ulici?
- tko će po ulici sakupljati kante nakon što ih vjetar raznese?
- zar misle da ćemo stražariti kraj svojih kanti da ih ne ukradu, ili možda možemo organizirati smjensku stražu
- tko će nadoknaditi nestale kante i o čijem trošku?
  (na to pitanje svi znamo odgovor: našem, naravno ionako mi to sve plaćamo)
- tko će snositi odgovornost za utrošena sredstva za postojeće kontejnere i kamione?
- tko će snositi troškove novih kamiona i kanti?
- gdje će stanovnici grada u malim stanovima 7 dana držati otpad? Možda pod krevetom?

Cilj ove akcije je postizanje 80% odvajanja otpada. Pola stranice brošure nas uvjerava da će to smanjiti troškove gospodarenja otpadom, ali nema niti jedne riječi o tome da će računi korisnika zato biti niži. Iako se ekologija spominje u svakoj drugoj riječi, cilj je isključivo povećnje profita koji će biti ostvaren prodajom veće količine sekundarnih sirovina. Mi ćemo biti besplatna radna snaga, dozvolite da se ispravim, mi ćemo biti dragovoljna radna snaga koja će našem komunalnom poduzeću plaćati zadovoljstvo da može raditi njihov posao.

Budimo ekološki savjesni, ali to možemo i uz postojeći sustav, bez ogromnih i nepotrebnih troškova za ovaj neželjeni promašaj.