PET DO DVANAEST

04. 07. 2016

30. 08. 2016

15. 09. 2016


Već više od 25 godina na jednom od naljepših lokaliteta s južne strane Korčule na predjelu zvanom "SITNICA" (izmedju Vele Luke i Blata), odlaže se komunalni, industrijski, kemijski, medicinski i drugi otpad.

Predmetni problem je kulminirao početkom srpnja 2016 g., kada je usljed kemijskih reakcija, došlo do samozapaljenja te sagorjevanja i oslobadjanja velike količine otrovnih plinova, koji su zbog svojih svojstava izrazito štetni (kancerogeni, toksični, mutageni, teratogeni) za okolno stanovništvo, šume, polja, životinjski svijet, oborinske i dr. vode.

Do starta ove peticije (19.09.2016), od lokalnih nadležnih se ništa ne poduzima, da bi se riješio nastali problem i spriječilo tinjanje vatre u "utrobi" deponija.

U pogledu odgovornosti, može se situacija analizirati, počevši od osobne, jer u gradjanstvu zbog neosvještenosti, nema kritičke svijesti o onome, što se dogadja ispred kuće. Ovo ljeto, smrad "Sitnice" je dopirao i do Vela Luke i Blata.

Najviše je time pogodjena prelijepa uvala Karbuni, udaljena samo tri kilometra od spomenute lokacije, izrazito turistički orjentirana, čiji se mještani i turisti (od kojih je jako puno otišlo netom nakon dolaska) guše vec treći mjesec u nesnosnom smradu, pogotovo noću (za burina ili bonace).

Zakonodavac je odgovornost za spomenuti problem spustio na nivo lokalne samouprave, koja se ne zna (ili ne želi) nositi s predmetnim problemom.

Otežavajuća je okolnost, da se spomenuto odlagalište nalazi na kosini (nekih 30-40 m), te sanacija istog nije moguća, vec je potrebno uklanjanje, da bi se u potpunosti zaustavilo tokove daljnjeg uništavanja biljnog i životinjskog svijeta, te trovanje nas mještana.

Zbog toga ovom peticijom apeliramo na Ministarstvo zaštite okoliša, da poduzme sve potrebne mjere, da se "Sitnica" zatvori, da nas izmedju ostalog ne osude generacije, koje će iza nas doći.