Peticija protiv izgradnje termoelektrane pogonjene na gorivo iz otpada na vodozaštitnom području Sušačke Drage

inbound5484954149736578299.jpgImajući u vidu da je Župan Primorsko – goranske županije Zlatko Komadina nedavno najavio u medijima da se razmatra izgradnja termoelektrane u naselju Draga u Rijeci (kompleks nekadašnje vojarne) koja bi kao gorivo rabila otpad iz Županijskoga centra za gospodarenje otpadom Marišćine (RDF), te kako je osnovana radna grupa s Energom i ostalim tvrtkama da ispitaju lokaciju, pripreme projekt, te da ga kandidiraju za sredstva Europske unije kada za to dođe vrijeme, sukladno najavljenome mještani naselja Draga i okolnih naselja podnose peticiju protiv izgradnje termoelektrane na otpad.

PROTIVIMO SE SPALJIVANJU OTPADA U SRCU DRAŠKE DOLINE !  

Nedopustivo je da se na navedenom području sagradi bilo kakav oblik spalionice smeća, energane ili odlagalište otpada s obzirom da se prije svega radi o vodozaštitnom području (u kotlini). Sukladno Zakonu i propisima na toj se lokaciji zabranjuje skladištenje i odlaganje otpada, gradnja odlagališta otpada, građevina za zbrinjavanje otpada uključujući i spalionice otpada i postrojenja za obradu, uporabu i zbrinjavanje otpada.

PROTIVIMO SE ZAGAĐENJU VODOZAŠTITNOG PODRUČJA   Svakako, valja napomenuti da će takvo postrojenje zbog ispuštanja otrovnih plinova imati štetan utjecaj u promjeru od 3 – 5 kilometara i da bi zagađenjima iz spalionice u Dragi  bilo izloženo  4 vrtića (na udaljenosti su manje od 1km), 4 osnovne škole (OŠ Gornja Vežica bi bila udaljena  od spalionice svega 500 m zračne linije), sveučilišni kampus, KBC Sušak, te više sportskih objekata na Sušaku, a istom bi bili izloženi i stanovnici Orehovice, Pašca, Svilnog, Kostrene i Bakra. Dakle ovim zagađenjem bi bilo ugroženo cca 40 000 stanovnika istočnog dijela Rijeke i okolnih naselja.

OTROVNI PLINOVI ŠIRITI ĆE SE IZ DRAŠKE DOLINE NA VEŽICU, SUŠAK, SVILNO, KOSTRENU ....  

Iz najave župana takva energana predstavljala bi “ekološko rješenje” problema otpada iz Marišćine, no takvi projekti su u ostatku svijeta i Europe zastarjeli, a postoji i ozbiljan problem ispunjenja složenih i skupih standarda koje EU zahtjeva a u zemlji kao što je Hrvatska jednostavno ne mogu biti riješeni a pogotovo ne na ovoj lokaciji. Svi projekti u gospodarenju otpadom moraju imati studiju izvedivosti, uzimajući u obzir tehničku izvedivost te financijsku, ekonomsku i ekološku održivost. Planiranje takve izgradnje u naselju Draga ne poštuje pravne i prostorne okvire u održivom gospodarenju otpadom i stoga, kao mještani, kroz građansku inicijativu pokrećemo peticiju u cilju sprječavanja realizacije ove ideje, jer Draga i okolica po svim važećim kriterijima nisu prihvatljivi za skladištenje, paljenje ili pirolizu otpada.

TERMOELEKTRANA NA OTPAD PREDSTAVLJA AKUTNI ZDRAVSTVENI RIZIK ZA STANOVNIŠTVO A POSEBNO ZA DJECU,  POMOZITE SPRIJEČITI IZGRADNJU TERMOELEKTRANE NA OTPAD SVOJIM POTPISOM!

 

Peticija je pokrenuta od strane:

 

Mještana naselja Draga i ostalih okolnih naselja,

Građanske incijative STOP SPALIONICI,

Akcije Mladih Rijeka

 

 

 


Građanska incijativa STOP SPALIONICI    Kontaktirajte pokretača peticije