⚠️ Žućo Pula - Protiv rušenja stabala na Giardinima u Puli

Još jedna zelena površina je na udaru zbog prostornog uređenja, ovaj put nakon što su posjećena stabla oko Arene, vrijeme je došlo na naše drago mjesto i dugogodišnje okupljalište na Giardinima. Ne dozvolimo da se ovo dogodi! Svojim potpisom pomognite da se ujedinimo i spriječimo rušenje stabala na Giardinima! 
 
Zašto

Ne znamo još uvijek, ali možda je i sjeća stabala u gradu Puli krenula zbog potrebe rada 5G signala kao i u nekim gradovima EU. Krošnja s lišćem smeta 5G signalu, to znači da će se svo drveće na putu morati sjeći jer 5G ne može proći kroz lišće. Drveće nam daje život, sam zrak koji udišemo; ukloniti stabla radi super brzog pristupa mobilnom telefonu koji nam stvarno trebaju, apsurdno je.

Povijest

U drugoj polovici 19. stoljeća na području ispod starog Kaštela uređena je parkovna površina. Sagrađene su staze, uređene gredice s cvijećem, zasijana trava, zasađena stabla. Površina je poslije prenamijenjena u tržnicu. Tako je početkom 20. stoljeća posađeno stotinjak stabala koprivića u četiri reda, koja i dan-danas pružaju hlad pulskim stanovnicima i putnicima-namjernicima. Na staroj fotografiji se vidi da su posađena stabla bila propisno uzgojena u nekom od tadašnjih rasadnika, s dobro razvijenom krošnjom i ravnim deblom. Sve su sadnice bile istog habitusa. Neke od njih nisu odoljele zubu vremena, pa ih je danas ostalo osamdesetak, ali su ipak najvrjednija zelena oaza u srcu grada Pule. Stabla su nijemi svjedok izmjene vlasti, kulture i generacija Puljana. Danas njihova visina doseže dvadesetak metara.

giardinipula.info_.pngNOVOSTI!

Nakon poretanja ove peticije i negodovanja građana, dobili smo komunikaciju da će se konačna odluka o uređenju Giardina i budućem izgledu ovog dijela grada donijet u suradnji s građanima, uvažavajući njihove stavove. Treba istaknuti da su stabla sastavni dio svih budućih planova o uređenju Giardina koji će ostati zelena oaza centra grada.

Zanimljivo da u priopćenju nigdje nije crno na bijelo, jednom riječju, jednostavno, da svima bude jasno rečeno da sadašnja stabla neće biti uklonjena. Grad se ovdje skriva iza građana i poručuju da će Giardini ostati zelena oaza. Da, mogu ostati zelena oaza kao što je i uspon kod Arene to ostao, ali su prethodno uklonjena stabla. Ili će ostati oaza s novim, malenim stablima koja će izrasti kada mi budemo u debeloj hladovini na Monte Giru.

Link

giardinipula.info

Tko

Žućo, to smo svi mi!

Lajkaj našu Facebook stranicu facebook.com/gozucogo ili posjeti Žuću na www.gozuco.com


Žućo, to smo svi mi!    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Žućo, to smo svi mi! to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

Primit ćete e-mail s poveznicom kako biste potvrdili svoj potpis. Kako bi bili sigurni da primate naše e-mailove, molimo dodajte info@peticijeonline.com u svoj adresar ili popis sigurnih pošiljatelja.

Molimo uzmite u obzir da ne možete potvrditi svoj potpis odgovarajući na ovu poruku.
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...