⚠️ Žućo Pula - Protiv rušenja stabala na Giardinima u Puli

Još jedna zelena površina je na udaru zbog prostornog uređenja, ovaj put nakon što su posjećena stabla oko Arene, vrijeme je došlo na naše drago mjesto i dugogodišnje okupljalište na Giardinima. Ne dozvolimo da se ovo dogodi! Svojim potpisom pomognite da se ujedinimo i spriječimo rušenje stabala na Giardinima! 
 
Zašto

Ne znamo još uvijek, ali možda je i sjeća stabala u gradu Puli krenula zbog potrebe rada 5G signala kao i u nekim gradovima EU. Krošnja s lišćem smeta 5G signalu, to znači da će se svo drveće na putu morati sjeći jer 5G ne može proći kroz lišće. Drveće nam daje život, sam zrak koji udišemo; ukloniti stabla radi super brzog pristupa mobilnom telefonu koji nam stvarno trebaju, apsurdno je.

Povijest

U drugoj polovici 19. stoljeća na području ispod starog Kaštela uređena je parkovna površina. Sagrađene su staze, uređene gredice s cvijećem, zasijana trava, zasađena stabla. Površina je poslije prenamijenjena u tržnicu. Tako je početkom 20. stoljeća posađeno stotinjak stabala koprivića u četiri reda, koja i dan-danas pružaju hlad pulskim stanovnicima i putnicima-namjernicima. Na staroj fotografiji se vidi da su posađena stabla bila propisno uzgojena u nekom od tadašnjih rasadnika, s dobro razvijenom krošnjom i ravnim deblom. Sve su sadnice bile istog habitusa. Neke od njih nisu odoljele zubu vremena, pa ih je danas ostalo osamdesetak, ali su ipak najvrjednija zelena oaza u srcu grada Pule. Stabla su nijemi svjedok izmjene vlasti, kulture i generacija Puljana. Danas njihova visina doseže dvadesetak metara.

giardinipula.info_.pngNOVOSTI!

Nakon poretanja ove peticije i negodovanja građana, dobili smo komunikaciju da će se konačna odluka o uređenju Giardina i budućem izgledu ovog dijela grada donijet u suradnji s građanima, uvažavajući njihove stavove. Treba istaknuti da su stabla sastavni dio svih budućih planova o uređenju Giardina koji će ostati zelena oaza centra grada.

Zanimljivo da u priopćenju nigdje nije crno na bijelo, jednom riječju, jednostavno, da svima bude jasno rečeno da sadašnja stabla neće biti uklonjena. Grad se ovdje skriva iza građana i poručuju da će Giardini ostati zelena oaza. Da, mogu ostati zelena oaza kao što je i uspon kod Arene to ostao, ali su prethodno uklonjena stabla. Ili će ostati oaza s novim, malenim stablima koja će izrasti kada mi budemo u debeloj hladovini na Monte Giru.

Link

giardinipula.info

Tko

Žućo, to smo svi mi!

Lajkaj našu Facebook stranicu facebook.com/gozucogo ili posjeti Žuću na www.gozuco.com


Žućo, to smo svi mi!    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Žućo, to smo svi mi! to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...