Peticija za obustavu provedbe procjene i vrednovanja kandidata za zapošljavanje u školskim ustanovama

Peticija služi u svrhu stavljanja izvan snage Pravilnika o procjeni i vrednovanju kandidata za zapošljavanje u školskim ustanovama koji je nastao kao podzakonski akt članka 107. stavka 9., Zakona i odgoju i obrazovanju kojim se nalaže da škole moraju donijeti pravilnik o zapošljavanju.

Svojim potpisom potvrđujemo da provjera kandidata nije doprinijela ostvarivanju veće jednakosti i transparentnosti u postupku provođenja natječaja već na perfidan način omogućila legalizaciju nepotizma i nejednakosti uz degradaciju i omalovažavanje digniteta visoke naobrazbe.

Provjeru pristupnika provode osobe neosposobljene za procjenu stručne kvalitete kandidata. Posljedica su sadržaji koji provjerom potražuju reprodukciju obilne količine faktografskih podataka - nerijetko potpuno neprimjerenih radnom mjestu za koje se kandidat prijavljuje.

Svaka škola zadržava autonomno pravo donošenja vlastitog pravilnika po kojem vrši selekciju a to znači da vrednovanje nije predmet javnog već internog konsenzusa što automatizmom generira nejednakost na državnoj razini u vidu nejednakih kriterija procjene kandidata, nestandardiziranih testova i proizvoljne selekcije testiranih sadržaja. 

Zakon na taj način uvodi daleko šire mogućnosti manipulacije, frustracije pristupnika i mogućnosti praktičkog ukidanja prednosti za zapošljavanje tehnološkog viška s ciljem omogućavanja političko-prosvjetnog nepotizma.

Protivimo se takvom obliku provjere jer držimo da nije adekvatan, reprezentativan i valjan te objektivno ne ukazuje na cjelovitu kvalitetu, sposobnost i vještinu pristupnika.

Opravdano sumnjamo da se željenom kandidatu unaprijed daju odgovori na pitanja a usmenim dijelom provjere samo potvrđuje već dogovoreni odabir.

Držimo da proizvoljnost u kreiranju Pravilnika od strane školskih ustanova ne jamči jednake kriterije zapošljavanja te na taj način onemogućuje objektivno vrednovanje i selekciju.

Slijedom navedenog zahtijevamo;

1. Zaštitu svojih kolega od maltretiranja i degradacije. 

2. Ukidanje preuzimanja ravnateljskih poslova prilikom provedbe postupka natječaja u obliku povjerenstava za provedbu.     

3. Hitnu obustavu postupka provjere pristupnika pri zapošljavanju.

4. Izmjenu članka 107 stavka 9, Zakona i odgoju i obrazovanju kojim se nalaže da škole moraju donijeti pravilnik o zapošljavanju.

5. Vrednovanje kvalitete pristupnika na adekvatan i nepristran način putem realnih pokazatelja vještina i sposobnosti;

   (1) Prijepis ocjena sa studija,

   (2) Radno iskustvo,

   (3) Preporuke stručnjaka i bivših poslodavaca,

   (4) Pismo namjere,

   (5) Psihološki baždaren test. 

 


Nastavnici, stručni suradnici i djelatnici odgojno obrazovnih institucija RH    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Nastavnici, stručni suradnici i djelatnici odgojno obrazovnih institucija RH to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

Primit ćete e-mail s poveznicom kako biste potvrdili svoj potpis. Kako bi bili sigurni da primate naše e-mailove, molimo dodajte info@peticijeonline.com u svoj adresar ili popis sigurnih pošiljatelja.

Molimo uzmite u obzir da ne možete potvrditi svoj potpis odgovarajući na ovu poruku.
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )