PETICIJA ZA VRAĆANJE KVOTA ZA UVOZ STRANIH RADNIKA!

Vratimo kvote za UVOZ stranih radnika!

Ograničimo uvoz stranih radnika i tako dignemo cijenu radne snage!

Ranije važećim Zakonom o strancima (Narodne novine, broj: 130/11, 74/13, 69/17, 46/18 i 53/20) bio je propisan sustav utvrđivanja godišnje kvote za izdavanje dozvola za boravak i rad za zapošljavanje državljana trećih zemalja koji je donosila Vlada Republike Hrvatske za iduću godinu, a na prijedlog ministarstva nadležnog za rad. Novim sustavom izdavanja dozvola za boravak i rad na temelju tzv. „testa tržišta rada” i mišljenja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od 2021. godine omogućila se liberalizacija uvoza strane radne snage, zapošljavanje državljana trećih zemalja ali ne samo u deficitarnim zanimanjima već, prema želji domaćih poslodavaca i u svim sektorima u kojima poslodavci traže još jeftiniju radnu snagu. Test tržišta rada, uveden kao zamjena za kvotni sustav zapošljavanja, u praksi se pokazao kao pro-forma korak u proceduri koji omogućuje da se strani radnici uvoze bez kontrole i stvarne potrebe čak i za zanimanja koja nisu deficitarna. U onim zanimanjima koja su deficitarna ne provodi se niti test tržišta rada.

Navodni “nedostatak radnika” lako je rješiv povećanjem cijene radne snage, dizanjem ionako niskih plaća u Hrvatskoj. S druge strane, ovako zakonski osmišljena i provedena liberalizacija uvoza radne snage znači stagniranje plaća i rušenje cijene radne snage. Prema podacima Eurostata prosječna cijena sata rada u Hrvatskoj u 2022. godini iznosila je 12,1 euro, u Europskoj uniji 30,5 eura, dok je u eurozoni iznosila 34,3 eura. Znači u Hrvatskoj je prosječna cijena sata rada tri puta niža!

U dvije godine, od kad su izglasane izmjene Zakona o strancima koje su ukinule kvote - pokazalo se kako je upravo taj korak bio ključan. Svake godine broj izdanih dozvola raste - 2021. godine izdano ih je 48.455.; 2022. godine 109.241; da bi 2023. bilo izdano 160.445 dozvola. 

Liberalizacija uvoza radne snage desila se na štetu domaćih radnika, osobito u zanimanjima koja nisu bila deficitarna na tržištu rada (primjerice dostavljači, vozači), a gdje su poslodavci posegnuli za ovom metodom snižavanja cijene radne snage uvozom stranih radnika. Strane radnike poslodavci često putem agregatora i agencija dovode u robovlasničke radne uvjete.

S porastom broja zapošljavanja stranih radnika raste i broj ilegalnih radnika. Prema podacima DIRH-a, u 2022. je za poslodavce radilo čak 526 državljana trećih zemalja protivno Zakonu o strancima, što je 169 više nego 2021. godine. Dakle riječ je o porastu za više od 47% na godišnjoj razini. Skoro dva puta više ilegalnih radnika je samo u jednoj godini detektirano! 

Radnička fronta je jedina stranka u RH koja traži VRAĆANJE KVOTA koje moraju odražavati realno stanje, biti minimalne, a strane radnike je potrebno uvoziti samo u onim sektorima gdje se dokaže da se, pored znatnog povećanja plaća, ne može naći domaći radnik za određeno radno mjesto https://www.radnickafronta.hr/hr/t/sabor/inicijative/3025/strani-radnici-problemi-i-rjesenja-vratimo-kvote-za-uvoz-stranih-radnika/.

Znatno povećanje plaća jedini je način i da se radnici koji su iselili vrate u Hrvatsku. Čak je 17,6% radnosposobnog stanovništva iselilo. EU prosjek je tek 3,3%! 

Najmanje 400.000 tisuća radnosposobnih stanovnika u HR nije ekonomski aktivno. 100.000 nezaposlenih je iluzorna brojka, a njome vladajući pravdaju navodnu potrebu za uvozom stranih radnika.  

Zaštitimo radnike!

 

Potpišite ovu peticiju

By signing, I accept that Radnička fronta will be able to see all the information I provide on this form.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.


I give consent to process the information I provide on this form for the following purposes:
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...