PETICIJA ZA VRAĆANJE KVOTA ZA UVOZ STRANIH RADNIKA!

Vratimo kvote za UVOZ stranih radnika!

Ograničimo uvoz stranih radnika i tako dignemo cijenu radne snage!

Ranije važećim Zakonom o strancima (Narodne novine, broj: 130/11, 74/13, 69/17, 46/18 i 53/20) bio je propisan sustav utvrđivanja godišnje kvote za izdavanje dozvola za boravak i rad za zapošljavanje državljana trećih zemalja koji je donosila Vlada Republike Hrvatske za iduću godinu, a na prijedlog ministarstva nadležnog za rad. Novim sustavom izdavanja dozvola za boravak i rad na temelju tzv. „testa tržišta rada” i mišljenja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od 2021. godine omogućila se liberalizacija uvoza strane radne snage, zapošljavanje državljana trećih zemalja ali ne samo u deficitarnim zanimanjima već, prema želji domaćih poslodavaca i u svim sektorima u kojima poslodavci traže još jeftiniju radnu snagu. Test tržišta rada, uveden kao zamjena za kvotni sustav zapošljavanja, u praksi se pokazao kao pro-forma korak u proceduri koji omogućuje da se strani radnici uvoze bez kontrole i stvarne potrebe čak i za zanimanja koja nisu deficitarna. U onim zanimanjima koja su deficitarna ne provodi se niti test tržišta rada.

Navodni “nedostatak radnika” lako je rješiv povećanjem cijene radne snage, dizanjem ionako niskih plaća u Hrvatskoj. S druge strane, ovako zakonski osmišljena i provedena liberalizacija uvoza radne snage znači stagniranje plaća i rušenje cijene radne snage. Prema podacima Eurostata prosječna cijena sata rada u Hrvatskoj u 2022. godini iznosila je 12,1 euro, u Europskoj uniji 30,5 eura, dok je u eurozoni iznosila 34,3 eura. Znači u Hrvatskoj je prosječna cijena sata rada tri puta niža!

U dvije godine, od kad su izglasane izmjene Zakona o strancima koje su ukinule kvote - pokazalo se kako je upravo taj korak bio ključan. Svake godine broj izdanih dozvola raste - 2021. godine izdano ih je 48.455.; 2022. godine 109.241; da bi 2023. bilo izdano 160.445 dozvola. 

Liberalizacija uvoza radne snage desila se na štetu domaćih radnika, osobito u zanimanjima koja nisu bila deficitarna na tržištu rada (primjerice dostavljači, vozači), a gdje su poslodavci posegnuli za ovom metodom snižavanja cijene radne snage uvozom stranih radnika. Strane radnike poslodavci često putem agregatora i agencija dovode u robovlasničke radne uvjete.

S porastom broja zapošljavanja stranih radnika raste i broj ilegalnih radnika. Prema podacima DIRH-a, u 2022. je za poslodavce radilo čak 526 državljana trećih zemalja protivno Zakonu o strancima, što je 169 više nego 2021. godine. Dakle riječ je o porastu za više od 47% na godišnjoj razini. Skoro dva puta više ilegalnih radnika je samo u jednoj godini detektirano! 

Radnička fronta je jedina stranka u RH koja traži VRAĆANJE KVOTA koje moraju odražavati realno stanje, biti minimalne, a strane radnike je potrebno uvoziti samo u onim sektorima gdje se dokaže da se, pored znatnog povećanja plaća, ne može naći domaći radnik za određeno radno mjesto https://www.radnickafronta.hr/hr/t/sabor/inicijative/3025/strani-radnici-problemi-i-rjesenja-vratimo-kvote-za-uvoz-stranih-radnika/.

Znatno povećanje plaća jedini je način i da se radnici koji su iselili vrate u Hrvatsku. Čak je 17,6% radnosposobnog stanovništva iselilo. EU prosjek je tek 3,3%! 

Najmanje 400.000 tisuća radnosposobnih stanovnika u HR nije ekonomski aktivno. 100.000 nezaposlenih je iluzorna brojka, a njome vladajući pravdaju navodnu potrebu za uvozom stranih radnika.  

Zaštitimo radnike!

 

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Radnička fronta to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...