Peticija za zaustavljanje Projekta rekonstrukcije i uređenja gradskog parka Trilj

Peticija za zaustavljanje Projekta rekonstrukcije i uređenja gradskog parka Trilj  

U sklopu Projekta rekonstrukcije i uređenja gradskog parka Trilj planira se gradnja betonskog igrališta za mali nogomet na trenutnoj poziciji Spomenika rijeci Cetini, proširenje postojećih i gradnja novih betonskih pješačkih staza te izgradnja javnih WC-a na obali rijeke Cetine. Radi se o projektu koji će devastirati izvorni koncept gradskog parka, dislocirati njegov spomenik, bespotrebno  betonizirati veće površine, porušiti stabla i umanjiti njegove krajobrazne kvalitete.

Navedeni projekt rekonstrukcije i obnove gradskog parka Trilj ukazuje na nepoštovanje i nerazumijevanje izvornog koncepta gradskog parka koji je do sada i u svojim izvornim gabaritima prepoznat kao najvrjedniji javni prostor grada Trilja te je zajedno sa spomenikom rijeci Cetini postao prepoznatljiv simbol materijalne kulturne baštine.

Upravo iz tih razloga prioritet gradskih vlasti i građana Trilja bi trebali biti valorizacija, očuvanje, obnova i zaštita gradskog parka kao cjeline, a ne njegova devastacija i betonizacija.

Projekt rekonstrukcije i obnove gradskog parka Trilj želimo zaustaviti i zahtijevamo da se njegova obnova realizira prema konzervacijskom principu koji uvažava izvorni koncept parka što zasigurno ne podrazumijeva dislociranje spomenika i betoniranje terena za mali nogomet na njegovu mjestu!

Planirani projekt, kojim se ovom peticijom protivimo, dovest će do degradacije povijesne, kulturne i krajobrazne baštine grada Trilja te će nagrditi ambijent prirodnog okoliša navedenim postupcima:  

  •  Premještanje fontane “Spomenik rijeci Cetini” -  radi se o prvom javnom spomeniku grada koji se na ovoj lokaciji nalazi od postavljanja 1958. godine. Djelo je kipara Vanje Radauša, jednog od antologijskih kipara druge polovice 20. stoljeća. Pozicioniran u samom centru parka, na mjestu sjecišta triju izvornih pješačkih osi funkcionira kao vizualno i simboličko središte koje odaje počast rijeci na kojoj je grad nastao. Njegova važnost i pozicija u kontekstu gradskog parka je jednaka kao i važnost rijeke Cetine za grad Trilj.

 

  •  Gradnja betonskog igrališta za mali nogomet na izvornom mjestu Spomenika rijeci Cetini - doći će do nepotrebne betonizacije centralnog dijela parka, zelene površine i do rušenje nekolicine stabala. Nadalje, smatramo kako ovom sadržaju nije mjesto u centru zelene oaze grada  te kako ima mnogo prikladnijih lokacija za njegovu realizaciju.  

 

  • Proširenje betonske pozornice – smatramo da se radi o nepotrebnom postupku s obzirom na rijetkost korištenja i mogućnost alternativnih rješenja kao što je nabava montažne pozornice koja ima minimalan  utjecaj i ne zahtijeva betonizaciju zelene površine.  

 

  •  Gradnja javnih WC-a na obali rijeke Cetine – smatramo kako će ovaj postupak umanjiti estetsku vrijednost vizure šetnice na obali te kako objekt navedenog sadržaja nije primjeren navedenoj lokaciji.

 

  Molimo Vas da potpišete peticiju i pomognete da zaustavimo Projekt rekonstrukcije i obnove gradskog parka Trilj zbog devastacijskih aspekata koji ukazuju na nepoštovanje prema kulturnoj baštini grada koja pripada svim njegovim građanima. Naš je cilj i obaveza sačuvati kultno mjesto sastajanja i druženja Triljana svih generacija kao i njegovo očuvanje za sljedeće naraštaje.


mag. hist. art. Anđela Galić    Kontaktirajte pokretača peticije