POVEĆAJTE NOVČANE POTPORE ZA NOVOROĐENU DJECU U ŠIROKOM BRIJEGU!

Sve je veći broj lokalnih jedinica na ovim prostorima koje shvaćaju važnost sustavne borbe protiv negativnih demografskih kretanja, ali postoje i one lokalne jedinice, tj. vladajući tih općina/gradova koji to ne shvaćaju te takvi gradovi ili potpunu zanemaruju borbu protiv negativnih demografskih procesa ili se zato odvaja iznimno mali dio proračuna.

Tako primjerice, Grad Široki Brijeg, uz rekordna povećanja proračuna zadnjih nekoliko godina, koje je potaknuto kvalitetnim gospodarskim aktivnostima, ali i inflacijom, stagnira u izdvajanjima za poticanje demografskog oporavka. Zapravo, Široki Brijeg spada u onu „sramnu“ skupinu lokalnih jedinica koje zanemaruju sustavnost borbe protiv negativnih demografskih kretanja.

Obzirom kako ne želimo biti pasivni promatrači, što dokazujemo svojim djelovanjem, želimo pozitivno utjecati na demografske politike Grada Širokog Brijega. Smatramo kako Široki Brijeg treba biti ogledni primjer svim lokalnim zajednicama u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju demografska politika, zbog toga smo pokrenuli ovu peticiju.

Naime, proračun Grada Širokog Brijega za 2018. godinu, kada je i usvojena Odluka jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete u iznosu od 500 KM, iznosio je       11. 245,900 KM. Proračun za 2022. godinu iznosi 15. 622,700 KM, premda je razlika nešto veća od 4. 000,000 KM, naknade za jednokratne novčane potpore majkama ostale su na istoj razini, što je poražavajuće.

Nevjerojatan je podatak da lokalne jedinice sa milijunima manje na raspolaganju imaju veća izdvajanja za ovu svrhu. Primjere za pozitivne demografske politike ne trebamo tražiti daleko. Općina Grude, nakon niza političkih i medijskih pritisaka, povećala je naknade za tu svrhu te povodom rođenja prvog djeteta naknada iznosi 500 KM, povodom rođenja drugog djeteta 1 500KM te trećeg djeteta 3 000KM.

Općina Ravno, koja ima višestruko manji proračun od Grada Širokog Brijega, pokazuje pravi primjer kako jedna lokalna uprava treba postaviti prioritete. U Ravnom za svako prvo i drugo dijete rodiljama se isplaćuje 1.000 KM, za treće dijete 2. 000 KM, za četvrto 3.000 KM, dok za peto 5.000 KM te za šesto 8. 000 KM.

Prijedlog Hrvatske republikanske stranke Široki Brijeg jest da se svakoj majci novorođenog djeteta osigura 1.000 KM, za svako drugo novorođeno dijete 2.000 KM te za svako sljedeće po 3.000 KM.

Grad Široki Brijeg ima novca, ali samo je stvar u prioritetima. Zbog toga želimo potaknuti politički i medijski pritisak na Gradsku upravu i vladajuću stranku kako bismo iste natjerali na potez prihvaćanja ovog prijedloga. Podijeli ovu peticiju sa svojim prijateljima na društvenim mrežama i zajedničkim snagama učinimo pritisak na vladajuće kako bismo naš Grad učinili boljim mjestom za obitelj i život.

djecji.jpg

Hrvatska republikanska stranka Široki Brijeg


Hrvatska republikanska stranka    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Hrvatska republikanska stranka to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILIPlaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...