Povećanje limita studenata koji su na poreznoj kartici roditelja/skrbnika - HRVATSKI STUDENTSKI ZBOR

Hrvatski studentski zbor je u travnju inicirao pitanje povećanja limita poreznih olakšica studenata koji su na poreznoj kartici roditelja/skrbnika s 15.000,00 kn na 22.500,00 kn.

326.png

 

➡️ ZAŠTO?
U sezoni student ne može odraditi ni puna 2 mjeseca jer će probiti limit od 15.000,00 kuna. Navedeno predstavlja još veći problem kada se uzme u obzir da studenti, uz sezonski rad, često obavljaju jednodnevne poslove, uglavnom nekoliko puta na mjesec.

Studenti s trenutnom minimalnom studentskom satnicom suočavaju se s problemom ograničavanja rada zbog probijanja poreznog limita te smatraju kako je prekoračenje nisko za 2022. godinu. Od uvođenja izračuna minimalne studentske satnice, ista je rasla u iznosu od 36,28% (2018. godine ona je iznosila 21,50 kn, za tekuću godinu ona iznosi 29,30 kn), dok je u isto vrijeme limit za poreznu olakšicu ostao isti.

Situacija je dodatno pogoršana općim poskupljenjem cijena. Studenti se često okreću studentskom radu kao dodatnom izvoru financiranja jer im stipendije i obiteljsko financiranje ne predstavljaju dovoljan prihod za osnovne životne i studentske potrebe.

➡️ ŠTO DALJE?
Naš prijedlog povećanja poreznog limita dobio je podršku Rektorskog zbora RH (tijelo svih rektora javnih sveučilišta).

Odgovor Ministarstva na naš dopis je: „Ako se utvrdi da važeća ograničenja doista uzrokuju prepreke studentima u obavljanju studentskih poslova, Ministarstvo će razmotriti potrebu mogućnosti prilagodbe limita te konzultirati Ministarstvo financija".

❗️DOKAŽI POTPISOM DA VAŽEĆA OGRANIČENJA UZROKUJU PREPREKE STUDENTIMA U OBAVLJANJU STUDENTSKIH POSLOVA!

VAŽNO: na e-mail adresu će stići automatska poruka koju morate klikom na link potvrditi (provjerite ostale pretince u e-mailu)!
 

O tome su pisali:
 - https://www.rtl.hr/vijesti/hrvatska/radit-ce-u-sezoni-prijeci-limit-i-otici-a-poslodavci-u-problemu-studenti-u-borbi-za-veci-porezni-limit-a87271b6-ed95-11ec-8c1a-96c07eb4a4ee
 - https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/studenti-nude-rjesenje-za-kronicni-nedostatak-radnika-u-turizmu-povecajte-nam-porezni-limit-15204650 
- https://studentski.hr/studenti/financije/hrvatski-studentski-zbor-pokrenuo-inicijativu-da-se-poveca-limit-od-15-000-kuna

Zaprati nas na društvenim mrežama: 

IG : https://www.instagram.com/hsz_hr/

FB : https://www.facebook.com/hsz.hr/ 

 


Hrvatski studentski zbor    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem prihvaćam da će Hrvatski studentski zbor moći vidjeti sve informacije koje navedem u ovom obrascu.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.


Dajem privolu za obradu informacija koje dostavim u ovom obrascu za sljedeće svrhe:
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...