Povećanje limita studenata koji su na poreznoj kartici roditelja/skrbnika - HRVATSKI STUDENTSKI ZBOR

Hrvatski studentski zbor je u travnju inicirao pitanje povećanja limita poreznih olakšica studenata koji su na poreznoj kartici roditelja/skrbnika s 15.000,00 kn na 22.500,00 kn.

326.png

 

➡️ ZAŠTO?
U sezoni student ne može odraditi ni puna 2 mjeseca jer će probiti limit od 15.000,00 kuna. Navedeno predstavlja još veći problem kada se uzme u obzir da studenti, uz sezonski rad, često obavljaju jednodnevne poslove, uglavnom nekoliko puta na mjesec.

Studenti s trenutnom minimalnom studentskom satnicom suočavaju se s problemom ograničavanja rada zbog probijanja poreznog limita te smatraju kako je prekoračenje nisko za 2022. godinu. Od uvođenja izračuna minimalne studentske satnice, ista je rasla u iznosu od 36,28% (2018. godine ona je iznosila 21,50 kn, za tekuću godinu ona iznosi 29,30 kn), dok je u isto vrijeme limit za poreznu olakšicu ostao isti.

Situacija je dodatno pogoršana općim poskupljenjem cijena. Studenti se često okreću studentskom radu kao dodatnom izvoru financiranja jer im stipendije i obiteljsko financiranje ne predstavljaju dovoljan prihod za osnovne životne i studentske potrebe.

➡️ ŠTO DALJE?
Naš prijedlog povećanja poreznog limita dobio je podršku Rektorskog zbora RH (tijelo svih rektora javnih sveučilišta).

Odgovor Ministarstva na naš dopis je: „Ako se utvrdi da važeća ograničenja doista uzrokuju prepreke studentima u obavljanju studentskih poslova, Ministarstvo će razmotriti potrebu mogućnosti prilagodbe limita te konzultirati Ministarstvo financija".

❗️DOKAŽI POTPISOM DA VAŽEĆA OGRANIČENJA UZROKUJU PREPREKE STUDENTIMA U OBAVLJANJU STUDENTSKIH POSLOVA!

VAŽNO: na e-mail adresu će stići automatska poruka koju morate klikom na link potvrditi (provjerite ostale pretince u e-mailu)!
 

O tome su pisali:
 - https://www.rtl.hr/vijesti/hrvatska/radit-ce-u-sezoni-prijeci-limit-i-otici-a-poslodavci-u-problemu-studenti-u-borbi-za-veci-porezni-limit-a87271b6-ed95-11ec-8c1a-96c07eb4a4ee
 - https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/studenti-nude-rjesenje-za-kronicni-nedostatak-radnika-u-turizmu-povecajte-nam-porezni-limit-15204650 
- https://studentski.hr/studenti/financije/hrvatski-studentski-zbor-pokrenuo-inicijativu-da-se-poveca-limit-od-15-000-kuna

Zaprati nas na društvenim mrežama: 

IG : https://www.instagram.com/hsz_hr/

FB : https://www.facebook.com/hsz.hr/ 

 


Hrvatski studentski zbor    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Hrvatski studentski zbor to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...