Protiv poskupljenja školarina na Sveučilištu u Zagrebu

U utorak, 16. travnja 2019. na sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu, na dnevnom redu je odluka o poskupljenju ECTS bodova te će studenti plaćati 10-40 kn više po svakom ECTS-u.

Primjerice, studenti društveno-humanističkih fakulteta koji su ostvarivali između 30 i 55 ECTS bodova tijekom akademske godine, dosad su jedan ECTS bod plaćali 120 kuna. Prema novoj odluci, cijena ECTS boda porast će za 20 kuna, tj. iznosit će 140 kuna. Pritom društveno-humanističko područje bilježi jedno od manjih povećanja cijena participacije školarine i ECTS boda. Naime, ako odluka bude usvojena na Senatu, najviše bi mogli ‘nastradati’ džepovi studenata biotehničkih, prirodoslovnih, tehničkih i interdisciplinarnih fakulteta. Ukupna cijena participacije školarine od jeseni bi im mogla porasti za 1.800 do 2.400 kuna, odnosno cijena ECTS boda porasla bi im za 30 do 40 kuna.

Zahtjevi ove peticije su:

1) da Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu na sjednici Senata 16. 4. uloži suspenzivni veto na točku dnevnog reda koja se odnosi na poskupljenje ECTS bodova. Time se dobiva najmanje novih 8 dana za organiziranje studenata po ovom pitanju.

2) da se pronađe održivi model kako se poskupljenje ne bi prelilo na studentske džepove - pr. smanjenje materijalnih troškova sveučilišta i sastavnica kako bi racionalizacijom poslovanja prestala potreba za povećanjem školarine.

3) ako se ovi zahtjevi ne ispune, studenti će se organizirati i pronaći će način, u demokratskim okvirima, kako spriječiti poskupljenje!

POTPIŠI AKO SI PROTIV POSKUPLJENJA ŠKOLARINE!