PUŠAČ-pa šta?!

Ovo je  peticija  za  sve one  koji su pušači, koji  su izloženi  poniženjima  zbog   sustavnog  suzbijanja pušenja. Povijest  čovječanstva obilježena je mnogim zbivanjima  koji  su proganjali  sve one  što su  njegovali svoje navike. Istina, razvoj civilizacije utvrdio je  mnoge  nedostatke  onih koji unose   štetne  čimbenike  u organizam, ali  pretjerano je  sve   teške i opasne bolesti  pokušati iskorijeniti  samo tome  što će nestati duhanski dim.  Osim toga mnoge  analize  suvremenog svijeta dokazale  su kako je  stres  najveći uzročnik  današnjih bolesti,  a čin  skrivenog  uživanja duhana zasigurno podiže konstantno razinu  stresa  koja  je u ovakvim slučejevima opasnija  od  samog  duhanskog  dima.

Da li će netko više ili manje paziti na svoje zdravlje, njegova je odluka.  Da li će netko  pušiti  ili ne  - doista je samo njegova odluka. No, naša je odluka  da li ćemo prihvatiti  najnoviji trend tobožnje  brige  o  našem zdravlju sažetim  u  zabrani pušenja.

Svatko ima  pravo   kupiti cigarete,  svatko ima pravo  trošiti svoj novac  gdje i kako hoće, stoga  nešto što je legalno u prodaji  ne može biti  nelegalno u konzumaciji!

Potpisivanjem ove peticije  želimo  postići  prestanak diskriminacije  pušača na javnim mjestima, želimo  omogućiti kupcima cigareta i duhanskih proizvoda  da   isto mogu kupovati razgledajući, a ne pokriveno ispod nekih krpi,  želimo  osigurati svakom pušaču dostojanstveno i ravnopravno mjesto  za pušenje u restoranima, vlakovima,  autobusima, čekaonicama  i ostalim mjestima...

Potpisivanjem ove peticije   želimo se   podsjetiti na povijest  duhana i  Kolumbovo otkriće   još 1492.godine   u kojem  je zabilježio da  "i muškarci i žene   hodaju s nekim zapaljenim    zavijetkom",   želimo obznaniti da je   u  iskopinama   na  području   plemena  Maja   iskopano niz prikaza  svećenika koji za vrijeme  vjerskih obreda  puše...Napokon, zar nije   tradicionalna  "lula mira"  obilježavala    prestanak  bilo kakve  vrste  rata?

Potpisnici  peticije prvenstveno  na  području  Hrvatske, a  kasnije  i šire,  udruženi   izborit će se  za  svoje  demokratsko pravo   da mogu  reći,  i ćiniti ono  što je  zakonom dozvoljeno i da   se  pušači više nikada  ne osjećaju građanima  drugog  reda.