STOP SJEČI NASTAVE POVIJESTI U HRVATSKIM ŠKOLAMA

STOP SJEČI NASTAVE POVIJESTI!

Reforma strukovnog obrazovanja koju priprema Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO), a treba je potvrditi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ukida pola nastave povijesti u četverogodišnjim strukovnim zanimanjima!          

ASOO priprema reformu kojom predviđa drastičnu sječu nastave povijesti u strukovnim školama koje pohađa 70% srednjoškolaca, odnosno 100 000 učenika.

Nakon dugogodišnjeg zanemarivanja sadržaja nastave povijesti i ukidanja nastave povijesti u dijelu trogodišnjih smjerova strukovnih programa 2018. godine, sada se priprema sječa i u programima četverogodišnjih strukovnih škola.

POVIJEST JE UČITELJICA ŽIVOTA, A ONAJ TKO POVIJEST NE POZNAJE OSUĐEN JE DA JE PONAVLJA!  

KOME I ZAŠTO SMETA POVIJEST?

Smatramo da je nacrt prijedloga koji predlaže Agencija za strukovno obrazovanje neprihvatljiv za učenike, nastavnike i za naše društvo u cjelini. Nastava povijesti u četverogodišnjim strukovnim smjerovima treba biti cjelovit i kvalitetan prikaz hrvatske, europske i svjetske povijesti koji će se moći obraditi stručno u za to primjerenom vremenu i obliku.

Kako će sakaćenje povijesti unaprijediti strukovno obrazovanje?

Nastavnici povijesti nisu dobili odgovor niti od strane Ministarstva, niti od navedene agencije.

Na učenike se ne može gledati isključivo kao na radnu snagu, oni su naša budućnost.

Molimo Vas potpišite ovu peticiju i zaustavite devastaciju hrvatskog školstva!   ·      

Smatramo da Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih nema niti legitimitet, niti valjane, niti istinite argumente za ovako drastično ukidanje sadržaja nastave povijesti.   ·      

Smatramo da pregledi prošlosti pojedine struke i slični prijedlozi, kako to u Agenciji za strukovno obrazovanje nazivaju moduli, nisu povijest niti imaju zadaću, ni ciljeve koje ima nastava povijesti u formiranju načina razmišljanja mladih građana Republike Hrvatske.   ·      

Tražimo da se pisanju novih kurikuluma i udžbenika iz povijesti za strukovne škole pristupi krajnje sistematično i profesionalno.     ·      

Razumijemo da je reforma strukovnog obrazovanja potrebna i to najviše u dijelu kojim se učenici osposobljavaju i povezuju sa svijetom rada i svojim budućim poslodavcima, ali to nikako ne bi smjelo utjecati na njihovo razumijevanje svijeta u kojem žive.  

    ·       Reforma koju priprema Agencija za strukovno obrazovanje zanemaruje nastavu povijesti i nacionalnu prepoznatljivost Hrvatske među različitostima naroda Europske Unije i svijeta.

TRAŽIMO: ·      

           da se kod četverogodišnjih strukovnih smjerova u reformi strukovnog obrazovanja nastava povijesti odvija kao obvezni predmet u trajanju od najmanje dvije školske godine – dva sata tjedno. ·      

                    da se u svim trogodišnjim strukovnim smjerovima nastava povijesti odvija kao obvezni predmet minimalno jednu školsku godinu – dva sata tjedno.  

„NAROD KOJI ZABORAVLJA SVOJU PROŠLOST, SLIJEP IDE U BUDUĆNOST.“ dr. Ante Starčević ·      

Kako jedna mlada država, poput RH može tako drastično rezati nastavu povijesti? To nikako nije slučaj u Austriji, Belgiji, Češkoj, Grčkoj, Italiji, Mađarskoj, Finskoj, Irskoj, Poljskoj i u mnogim drugim državama.  

POŠTOVANI!  

Djelujmo prije nego što bude prekasno!  

Potpišite peticiju sa zahtjevom da se nastava povijesti u četverogodišnjim strukovnim smjerovima odvija kao obvezan predmet minimalno dvije školske godine (140 sati)!

Nastava povijesti se u svim trogodišnjim strukovnim smjerovima treba odvijati kao obvezan predmet minimalno jednu školsku godinu (70 sati).  


NASTAVNICI POVIJESTI    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem prihvaćam da će NASTAVNICI POVIJESTI moći vidjeti sve informacije koje navedem u ovom obrascu.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.


Dajem privolu za obradu informacija koje dostavim u ovom obrascu za sljedeće svrhe:
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...