VRATITE NAM PARK

Dragi sugrađani i sugrađanke, dragi roditelji i umirovljenici!

ZNATE LI DA SU GRAČANI OSTALI BEZ DJEČJEG PARKA?

Svojim potpisom pridružite se inicijativi roditelja djece predškolskog uzrasta u Gračanima i doprinesite kvaliteti života naših najmlađih i naše cjelokupne zajednice!

MI, STANOVNICI GRAČANA, NA INICIJATIVU RODITELJA DJECE PREDŠKOLSKOG UZRASTA, ZA ČIJI JE ZDRAV I SIGURAN RAZVOJ APSOLUTNO NUŽAN I NEOPHODAN DJEČJI PARK, ODLUČILI SMO IZRAZITI VELIKO NEZADOVOLJSTVO NOVONASTALIM STANJEM I NEPLANSKIM POSTUPANJEM U IZVEDBI RADOVA NA PROJEKTU ŽIČARE TE ZBOG INERTNOSTI NADLEŽNIH INSTITUCIJA POKRENUTI PETICIJU U SVRHU ŽURNOG RJEŠAVANJA PITANJA DJEČJEG PARKA NA OVOM PODRUČJU. klinci.jpgO PETICIJI

Peticiju podnose građani i to sljedećim adresatima:  

  • Grad Zagreb (Trg Stjepana Radića 1)
  • Vijeće Gradske četvrti (Ilica 25)
  • Mjesni odbor Gračani (Isce 15)      

OBRAZLOŽENJE  

Gradska četvrt Podsljeme obuhvaća područje 5 gradskih naselja: Mlinovi, Šestine, Gračani, Markuševec i Vidovec te se prostire na 5.944,48 ha od čega se čak 90 % prostora nalazi na području Parka prirode Medvednica. Prema popisu iz 2011. godine ima više od 19.000 stanovnika, a svjesni smo kako je taj broj danas i veći te u konstantnom porastu. Iako područjem dominiraju priroda i njezine ljepote, evidentan je manjak adekvatno uređenih prostora predviđenih za okupljanje djece i mladih, drugih dobnih skupina građana te umirovljenika. Manjak opisanih prostora evidentan je na području svih 5 gradskih naselja, ali na prvom mjestu Gračana. Zbog toga područje Podsljemena je u zaostatku naspram ostalih kvartova Grada Zagreba koji obiluju dječjim parkovima i to prvoklasno uređenim.

Iako su građani, ponajprije roditelji djece predškolskog uzrasta, do sada mogli koristiti Dječji i spomen park obitelji Kostelić (Nad Tunelom), ta mogućnost više ne postoji od kada su započeli radovi izgradnje i obnove Žicare. Park je bez ikakve prethodne obavijesti, a temeljem dogovora Grada Zagreba i izvođača radova maknut, bez konzultacije s građanima ovog područja. Iako je obećano kako će se Park nakon završetka radova, za 15 mjeseci, vratiti na staru lokaciju i obnoviti, građani Gračana ostali su bez jedinog mjesta na kojem su se sve dobne skupine godinama bezbrižno okupljale. Činjenično, opisanim samovoljnim postupkom, djeca, mladi, roditelji, umirovljenici, vlasnici pasa, kao i svi građani Gračana, ostali su bez ikakvog mjesta za okupljanje čime je ozbiljno narušena kvaliteta života.

Iako potičemo izgradnju Žičare, koja je nakon dugih 12 godina konačno započela, smatramo kako je u tom razdoblju bilo dovoljno vremena da se UNAPRIJED ISPLANIRA svaka faza projekta te OSIGURA mjesto poput Dječjeg i spomen parka obitelji Kostelić, koje bi poslužilo građanima tijekom izvedbe radova.

Navedenim postupkom prvenstveno su zakinuti djeca i mladi u Gračanima.  

Napominjemo kako je Konvencijom UN-a o pravima djeteta propisano kako djeca imaju pravo na igru i razonodu primjerenu njihovoj dobi. Igra je sastavni i važan dio djetinjstva jer pridonosi cjelokupnom psiho - motoričkom razvoju djeteta. Važan dio igre na dječjim igralištima i igraonicama je aktivnost kojom djeca kroz igru uče svladavanje izazova. Dužnost svih nas je, posebice onih koji na bilo koji način neposredno sudjeluju u stvaranju uvjeta nužnih za sigurnu igru djece na dječjim igralištima i u igraonicama, osigurati djeci ostvarenje njihovih prava.    

PRIJEDLOG  

  1. Pronaći odgovarajuće gradsko ili privatno zemljište koje bi zakupio Grad Zagreb, a na kojem bi se uredio dječji park,
  2. S obzirom kako u Gračanima postoji još samo jedan dječji park i to u ulici Isce, koji je na žalost vrlo mali i u izrazito lošem stanju, apeliramo da se ŽURNO započne s njegovim proširenjem na područje betoniranog platoa između parka i HSPD-a „Podgorac“ kao i cjelovitom i detaljnom obnovom te sadnjom brzorastućeg drveća koja bi služila za hlad i zaštitu djece.  

Navedeno pitanje potrebno je riješiti čim prije, a najkasnije do početka proljeća (ožujak). Obećanja da će obnova dječjeg parka na Iscu započeti kada to vremenski uvjeti dopuste smatramo krajnje neozbiljnim jer ako su vremenski uvjeti pogodni za izgradnju Žičare, onda bi jednako trebalo vrijediti i za obnovu dječjeg parka.


Roditelji djece predškolskog uzrasta (predstavnik: Vlatka Vulić Petković)    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem, ovlašćujem Roditelji djece predškolskog uzrasta (predstavnik: Vlatka Vulić Petković) da preda moj potpis onima koji imaju moć po tom pitanju.


ILI

Primit ćete e-mail s poveznicom kako biste potvrdili svoj potpis. Kako bi bili sigurni da primate naše e-mailove, molimo dodajte info@peticijeonline.com u svoj adresar ili popis sigurnih pošiljatelja.

Molimo uzmite u obzir da ne možete potvrditi svoj potpis odgovarajući na ovu poruku.
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...