Zahtjev za odgodu predaje zavrsnih godisnjih obracuna

Poštovani ministre, gospodine Mariću,

vezano za Vaše konstatiranje da će odgoda rokova završnih računa dovesti u probleme poduzetnike i banke, ne mozemo prihvatiti takvo obrazloženje. Poduzetnici traže kredite u raznim vremenskim intervalima tijekom godine, neovisno o sadašnjoj situaciji s pandemijom. I uvijek se za njih sve napravi. Čitajući Vašu izjavu, ispada da računovodstvena struka u realnom sektoru (tzv. profitni sektor), radi nešto na štetu poduzetnika koji su trenutno, više nego inače, pogođeni novonastalom situacijom te ne želi napraviti završne račune.

Gospodine ministre, apeliramo na Vas i podsjećamo na Okružnicu o sastavljanju i predaji financijskih izvještaja proračuna, proračunskih i izvanproračunskih korisnika državnog proračuna te proračunskih i izvanproračunskih korisnika proračuna jedinica lokalne ipodručne (regionalne) samouprave za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka2020, i druge aktualnosti (Klasa: 400-02/20-01/29, UrBroj: 513-05-03-20-1) koju ste potpisali dana 20.03.2020. godine. Tom Okružnicom do daljnjeg odgađate rok predaje financijskih izvještaja za razdoblje od 01.01. do 31.03.2020. svim obveznicima – proračunskim i izvanproračunskim korisnicima te jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.U Okružnici je navedeno jednostavno obrazloženje – „Budući da provođenje knjigovodstvenih evidencija pretpostavlja mogućnost korištenja računovodstvenih računalnih programa i uvid u knjigovodstvenu dokumentaciju koja je podloga za knjiženja, kao i za samu izradu izvještaja, pojedini obveznici nisu u mogućnosti navedeno provoditi od kuće“. Naravno, sve vezano uz pojavu bolesti COVID-19. Iz svega ovoga, iako smo uvjereni kako niti jednog trenutka tako ne razmišljate, proizlazi da realni sektor (profiti) nema problema s korištenjem računovodstvenih programa i dostavi odnosno preuzimanju knjigovodstvene dokumentacije.Nitko on nas nije rekao da će odgoda rokova značiti da za poduzeća kojima je potrebno, nećemo napraviti završni račun. Mi smo privatni sektor, i ukoliko odbijemo tako nešto, izgubit ćemo klijenta koji će otići nekome tko će mu napraviti sve što treba. Neki od nas nisu u mogućnosti dolaziti na posao, a još k tome, u Zagrebu dodatno pogođeni potresom.Kao što Vam je poznato, prosjek zaposlenih u računovodstvenoj i knjigovodstvenoj djelatnosti iznosi dva zaposlena po subjektu. Istina, jedan dio radi u svom stanu ili kući. Kako da drugi radnik dođe kod njega, a da ne krši sve potrebne mjere zaštite i smanjenja fizičkih kontakata i time dovodi u pitanje sprječavanje širenja virusa SARS-CoV-2?

I za kraj, mjere koje su predložene s naglaskom na ostvareni prihod – morate znati kako ima dosta zaposlenih u Poreznoj upravi koji prihod izjednačavaju s novcem. Nije im bitno kolika je naplata, već koliko je fakturirano.

Poštovani ministre, gospodine Mariću, molimo Vas, još jednom razmotrite mogućnost odgode rokova za izradu završnog računa i tom odlukom izjednačite status nas iz realnog sektora i računovođe iz proračunskih korisnika. 

 

 

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem prihvaćam da će Racunovode HR moći vidjeti sve informacije koje navedem u ovom obrascu.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.


Dajem privolu za obradu informacija koje dostavim u ovom obrascu za sljedeće svrhe:
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...