Zahtjev za odgodu predaje zavrsnih godisnjih obracuna

Poštovani ministre, gospodine Mariću,

vezano za Vaše konstatiranje da će odgoda rokova završnih računa dovesti u probleme poduzetnike i banke, ne mozemo prihvatiti takvo obrazloženje. Poduzetnici traže kredite u raznim vremenskim intervalima tijekom godine, neovisno o sadašnjoj situaciji s pandemijom. I uvijek se za njih sve napravi. Čitajući Vašu izjavu, ispada da računovodstvena struka u realnom sektoru (tzv. profitni sektor), radi nešto na štetu poduzetnika koji su trenutno, više nego inače, pogođeni novonastalom situacijom te ne želi napraviti završne račune.

Gospodine ministre, apeliramo na Vas i podsjećamo na Okružnicu o sastavljanju i predaji financijskih izvještaja proračuna, proračunskih i izvanproračunskih korisnika državnog proračuna te proračunskih i izvanproračunskih korisnika proračuna jedinica lokalne ipodručne (regionalne) samouprave za razdoblje od 1. siječnja do 31. ožujka2020, i druge aktualnosti (Klasa: 400-02/20-01/29, UrBroj: 513-05-03-20-1) koju ste potpisali dana 20.03.2020. godine. Tom Okružnicom do daljnjeg odgađate rok predaje financijskih izvještaja za razdoblje od 01.01. do 31.03.2020. svim obveznicima – proračunskim i izvanproračunskim korisnicima te jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave.U Okružnici je navedeno jednostavno obrazloženje – „Budući da provođenje knjigovodstvenih evidencija pretpostavlja mogućnost korištenja računovodstvenih računalnih programa i uvid u knjigovodstvenu dokumentaciju koja je podloga za knjiženja, kao i za samu izradu izvještaja, pojedini obveznici nisu u mogućnosti navedeno provoditi od kuće“. Naravno, sve vezano uz pojavu bolesti COVID-19. Iz svega ovoga, iako smo uvjereni kako niti jednog trenutka tako ne razmišljate, proizlazi da realni sektor (profiti) nema problema s korištenjem računovodstvenih programa i dostavi odnosno preuzimanju knjigovodstvene dokumentacije.Nitko on nas nije rekao da će odgoda rokova značiti da za poduzeća kojima je potrebno, nećemo napraviti završni račun. Mi smo privatni sektor, i ukoliko odbijemo tako nešto, izgubit ćemo klijenta koji će otići nekome tko će mu napraviti sve što treba. Neki od nas nisu u mogućnosti dolaziti na posao, a još k tome, u Zagrebu dodatno pogođeni potresom.Kao što Vam je poznato, prosjek zaposlenih u računovodstvenoj i knjigovodstvenoj djelatnosti iznosi dva zaposlena po subjektu. Istina, jedan dio radi u svom stanu ili kući. Kako da drugi radnik dođe kod njega, a da ne krši sve potrebne mjere zaštite i smanjenja fizičkih kontakata i time dovodi u pitanje sprječavanje širenja virusa SARS-CoV-2?

I za kraj, mjere koje su predložene s naglaskom na ostvareni prihod – morate znati kako ima dosta zaposlenih u Poreznoj upravi koji prihod izjednačavaju s novcem. Nije im bitno kolika je naplata, već koliko je fakturirano.

Poštovani ministre, gospodine Mariću, molimo Vas, još jednom razmotrite mogućnost odgode rokova za izradu završnog računa i tom odlukom izjednačite status nas iz realnog sektora i računovođe iz proračunskih korisnika. 

 

 

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Racunovode HR to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...