ZAUSTAVIMO PRISILNE DELOZACIJE ROMA U ITALIJI

Stanovnici najmanje triju neformalnih naselja u Rimu prisilno su deložirani, čime su vlasti nastavile val prisilnih deložacija u talijanskom glavnom gradu. Prema lokalnim nevladinim organizacijama, od početka travnja više od 30 neformalnih naselja je prisilno deložirano. Strahuje se da se Romi u preostalim neformalnim naseljima nalaze u ozbiljnoj opasnosti od deložacija.

Pozivamo vlasti da odmah zaustave sve prisilne deložacije Roma iz neformalnih naselja u Rimu, te da osiguraju da se deložacije provode samo kad su iscrpljene sve ostale mogućnosti i u potpunosti u skladu s jamstvima propisanima regionalnim i međunarodnim standardima, uključujući savjetovanje i pružanje alternativnog stanovanja pogođenim zajednicama.

Nadalje, pozivamo Vas da osigurate dodatne mjere kao što je alternativno stanovanje, za sve prisilno deložirane zajednice.

Također Vas pozivamo da odmah obustavite "Nomadski plan" i poduzmete sve potrebne korake kako bi se taj Plan revidirao u suradnji s pogođenim zajednicama, da osigurate da revidirani Plan jamči alternativno stanovanje za sve pogođene zajednice u skladu s međunarodnim zakonom o ljudskim pravima i bez segregacije.