Spasimo smeđeg medvjeda od trofejnog lova

Kontaktirajte pokretača peticije

Prigovor Bernskoj konvenciji

2023-07-01 20:43:19

Poštovani potpisnici peticije,

u ime inicijative "Spas za smeđeg medu", 13. lipnja 2023. godine upućen je prigovor Bernskoj konvenciji pri Vijeću Europe zbog neadekvatne zaštite smeđeg medvjeda u Hrvatskoj.

bern_logo.png


Inicijativa “Spas za smeđeg medu”

Zahtjev za ukidanjem trofejnog lova na smeđeg medvjeda u RH

2022-04-05 11:39:04

Poštovani potpisnici peticije,

slijedom najavljenih aktivnosti inicijative, obavještavamo vas da smo 12. siječnja ove godine uputili Nacionalnom povjerenstvu za gospodarenje smeđim medvjedom u RH, zahtjev za ukidanjem trofejnog lova na smeđeg medvjeda u Hrvatskoj. Naš zahtjev kao i prijedloge u njemu iznesene, nadležni nisu uzeli u obzir prilikom donošenja novog plana tako da su i ove godine odredili lovne kvote na gornjoj granici održivosti populacije (podsjećamo da su prošlogodišnje planirane odstrjelne kvote premašene!).

S obzirom na činjenicu da nadležno Ministarstvo poljoprivrede izbjegava uključivanje javnosti u pitanja zaštite i gospodarenja medvjedom, može se zaključiti kako se godišnji akcijski planovi ne donose u skladu s Planom gospodarenja smeđim medvjedom u RH.

Navodimo članke iz Plana gospodarenja koji se ne provode u praksi već su samo slovo na papiru!  

9. Zahvati u populaciju 9.1.1. Izračun ukupnog izlučenja i kvota za odstrjel …Ako se zabilježi negativni trend, kvota se može odrediti i ispod 10%, uključujući i suspendiranje odstrjela u pojedinim godinama ili područjima. …Ako ukupno godišnje izlučenje bude prebačeno, za toliki se broj smanjuje kvota iduće godine;

14. Javno informiranje i sudjelovanje u odlučivanju B. Identifikacija i uključivanje interesnih skupina kao predstavnika javnosti u gospodarenju medvjedom, i to kroz konzultacije i zajedničko planiranje. U glavne interesne skupine uključena je šira hrvatska javnost, a posebno se navode ljubitelji životinja. …Jednom godišnje treba organizirati skup na kojem se prikazuje stanje populacije, rezultati gospodarenja u prethodnom razdoblju te plan za sljedeću godinu. Po potrebi treba organizirati i sastanke sa sukobljenim interesnim skupinama kako bi im se omogućilo sudjelovanje u odlučivanju;

18. Provedba i revizija plana …Provedba Plana gospodarenja uključuje i informiranje javnosti te uključivanje javnosti u donošenje odluka.  (Iz Plana gospodarenja smeđim medvjedom (Ursus arctos L.) u Republici Hrvatskoj, 2019.)

O postojanju temeljnog pravnog nesuglasja između zaštite divljih vrsta te Plana gospodarenja smeđim medvjedom u RH i provedbe akcijskih planova obavijestili smo relevantne organizacije u zemlji i inozemstvu.

Kompletan zahtjev za ukidanjem trofejnog lova na smeđeg medvjeda na hrvatskom i engleskom možete pročitati na slijedećim poveznicama:

https://www.facebook.com/groups/604513514110806/posts/654690752426415/

https://www.facebook.com/groups/604513514110806/posts/654691782426312/

Ukoliko želite, možete se pridružiti FB grupi za zaštitu medvjeda u RH. Zahvaljujemo na podršci!

Inicijativa Spas za smeđeg medu                                                                                   


Inicijativa “Spas za smeđeg medu”

Čestitka

2021-12-27 10:13:08

Svim potpisnicima za zaštitu smeđeg medvjeda želimo sretne i ugodne blagdane i mnogo uspjeha i lijepih trenutaka u nadolazećoj 2022!

bozich.png


Inicijativa “Spas za smeđeg medu”

Od redovnog do interventnog lova

2021-12-05 19:28:00

Ministarstvo poljoprivede objavilo je da je lovna sezona na medvjeda prekinuta 24.10. o.g. zbog ispunjenja redovne kvote. Interventni lov, koji se primjenjuje kroz cijelu godinu, a izvan redovne kvote, omogućio je nedavno ubijanje medvjeda na Krku:

https://www.vecernji.hr/vijesti/lovci-ustrijelili-medvjeda-na-krku-imamo-nalog-da-takvu-divljac-mozemo-odstraniti-radio-je-veliku-stetu-1544100

Naša peticija će i dalje biti otvorena te su novi potpisi podrške svakako dobrodošli. O poslanom zahtjevu za ukidanje trofejnog lova i odgovoru nadležnih obavijestiti ćemo vas novom obavijesti.

Hvala vam na podršci!

smedji.medo@protonmail.com


Inicijativa “Spas za smeđeg medu”

Zahvala na potpisima podrške

2021-09-19 11:52:54

Zahvaljujemo na potpisu naše peticije i na vašem doprinosu zaštiti medvjeda i očuvanju divljih vrsta. Peticija je već u prvih tjedan dana od javnog objavljivanja dostigla preko tisuću potpisa, što je velik uspjeh.

Budući da nadležno tijelo pri Ministarstvu gospodarstva donosi odluke o kvotama i odstrjelu u veljači 2022., peticija će ostati otvorena do kraja o.g. Nakon toga ćemo Ministarstvu uputiti zahtjev za revizijom lovne prakse Plana gospodarenja, koja podrazumijeva izlov/odstrjel odnosno ubijanje medvjeda.

Vjerujemo kako će Vaši potpisi podrške odigrati značajnu ulogu u tome, jer ukazuju na činjenicu da informirana javnost nije suglasna s lovnim zahvatom na smeđeg medvjeda.

Srdačan pozdrav!


Inicijativa “Spas za smeđeg medu”Podijelite ovu peticiju

Pomozite da ova peticija dosegne više potpisa.

Kako promovirati peticiju?

  • Podijelite peticiju na svome zidu na Facebooku i u grupama povezanima s temom vaše peticije.
  • Kontaktirajte svoje prijatelje
    1. Napišite poruku u kojoj objašnjavate zbog čega ste potpisali ovu peticiju, budući da je veća vjerojatnost da će ljudi potpisati ukoliko razumiju važnost teme.
    2. Kopirajte i zalijepite web adresu peticije u svoju poruku.
    3. Pošaljite poruku koristeći e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram i LinkedIn.Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...