Spasimo smeđeg medvjeda od trofejnog lova

Prema nacionalnim i europskim zakonima i propisima medvjeda se ne smije hvatati, mučiti i ubijati. Iako je RH 2000. godine potvrdila Bernsku konvenciju, a smeđi medvjed je 2004. stavljen na Crvenu listu ugroženih životinja, kod nas se medvjed i dalje tretira kao “lovna divljač”. Prilikom ratifikacije Bernske konvencije Hrvatska je zatražila izuzeće (derogaciju) od stroge zaštite i zabrane lova. Izuzećem je lov i dalje dopušten ukoliko se dokaže da je populacija medvjeda stabilna usprkos odstrjelu.

Preporuka Bernske konvencije za RH bila je izrada Plana gospodarenja i godišnjih akcijskih planova. Medvjed se kod nas lovi u skladu sa Planom gospodarenja koji se temelji na Zakonu o lovstvu. Lov se paradoksalno odobrava člankom 155. Zakona o zaštiti prirode i na taj način i zaštita medvjeda podređena je Zakonu o lovstvu. Početkom svake godine određuju se lovne kvote kao i trajanje lovne sezone na medvjeda. Smrtnost medvjeda veća je od lova nego od svih ostalih uzroka smrtnosti zajedno. Godišnje lovne kvote redovno premašuju prirodni prirast koji u većini svjetskih populacija smeđeg medvjeda iznosi 5%. Lovna kvota već od 10% predstavlja direktnu opasnost za očuvanje vrste. Ovogodišnji Akcijski plan određuje lovni zahvat od 14% odnosno odstrjel 130 medvjeda od ukupne populacije. Zadnja procjena brojnosti populacije iz 2015. godine bila je 937 jedinki. Trofejni lov koji se provodi u Hrvatskoj mogao bi izazvati izumiranje medvjeda kao u gotovo cijeloj zapadnoj Europi!

Populaciju medvjeda biti će nemoguće očuvati uz sportski lov, izvoz trofeja i lovne kvote koje premašuju prirodni prirast. Ovom peticijom zahtijeva se od nadležnih institucija i odgovornih osoba za zaštitu medvjeda:

      - Ukidanje trofejnog sportskog lova na smeđeg medvjeda u RH.

      - Utvrđivanje veličine populacije smeđeg medvjeda uz sudjelovanje stručnjaka i predstavnika udruga iz područja zaštite divljih životinja koji nisu interesno povezani sa lovnim menadžmentom i komercijalnim iskorištavanjem medvjeda.

Inicijativa “Spas za smeđeg medu”  

medo_goran_crop2.png


Inicijativa “Spas za smeđeg medu”    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Inicijativa “Spas za smeđeg medu” to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

Primit ćete e-mail s poveznicom kako biste potvrdili svoj potpis. Kako bi bili sigurni da primate naše e-mailove, molimo dodajte info@peticijeonline.com u svoj adresar ili popis sigurnih pošiljatelja.

Molimo uzmite u obzir da ne možete potvrditi svoj potpis odgovarajući na ovu poruku.
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...