Tražimo od Vlade Republike Hrvatske da prizna Palestinu

 Tražimo od Vlade RH da prizna Palestinu.

Gotovo tri četvrtine zemalja svijeta priznalo je državu Palestinu koju je proglasilo palestinsko vodstvo u egzilu prije više od 35 godina, a sada to slijede Španjolska, Irska, Norveška, a isto su najavile i Malta i Slovenija.

Država Izrael desetljećima provodi politiku nasilja, ilegalnog otimanja teritorija, prisilnog iseljavanja Palestinaca i useljavanja židovskog stanovništva, što državnu politiku Izraela prema Palestincima stavlja uz bok onome što smo veći dio prošlog stoljeća promatrali u Južnoj Africi – apartheidu. Nasilje traje još od 1967. godine, kada je Izrael vojno okupirao i kolonizirao palestinska područja. Od tada Izrael provodi sustavnu politiku teroriziranja Palestinaca, izgradnje naselja na okupiranim područjima Zapadne Obale i uskraćivanja prava izbjeglicama da se vrate svojim domovima.

Sada je pak opravdano reći da Država Izrael provodi genocid. 26. siječnja 2024. godine Međunarodni sud pravde utvrdio je opravdanost tvrdnji o mogućnosti počinjenja zločina genocida od strane Države Izrael nad Palestincima u pojasu Gaze, te naložio Državi Izrael neodgodivo poduzimanje privremenih mjera. Država Izrael nije poduzela niti jednu od naloženih joj mjera već je nastavila s počinjenjem ratnih zločina i najgrubljim kršenjem međunarodnog humanitarnog prava.

Stoga zemlje potpisnice Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida kao i Ženevskih i drugih konvencija danas snose još veću odgovornost da bez odgode podnesu sve raspoložive mjere u svrhu sprečavanja genocida.

Tražimo da Vlada RH promijeni dosadašnju pro-izraelsku politiku i zatraži prestanak okupacije Gaze, Istočnog Jeruzalema i Zapadne obale kako traženjem prosvjedne note MVP-a tako i iskazivanjem stava u Europskom vijeću prema okupaciji.

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem prihvaćam da će Radnička fronta moći vidjeti sve informacije koje navedem u ovom obrascu.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.


Dajem privolu za obradu informacija koje dostavim u ovom obrascu za sljedeće svrhe:
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...