Edukacija o reproduktivnom zdravlju

Učenici "Srednje medicinske škole Sarajevo"  smatraju da je jedan od problema naš manjak znanja o samom reproduktivnom zdravlju. Tako da smo se mi odlučili da politika našeg razreda,  u okviru projekta “Građanin”,  bude poboljšana edukacija učenika o reproduktivnom zdravlju u vidu četiri interaktivna časa o ovoj temi. Smatramo da su ovi časovi jako bitni jer će pomoći učenicima da prave bolje odluke o svom zdravlju, ali i o seksualnim odnosima i vezama. Statistički podaci pokazuju da edukacija o seksualnom zdravlju igra jako veliku ulogu u zdravlju mladih, prevenciji neželjenih trudnoća i širenju znanja o ljudskom tijelu što poboljšava samu kvalitetu života i veza mladih ljudi, smanjenje diskriminacije i seksualnog nasilja. Prijedlog tema na navedenim časovima: Anatomsko i fiziološko objašnjenje o reproduktivnim organima, te kratko objašnjenje o raznim oboljenjima reproduktivnih organa (od kojih najveći značaj imaju SIDA, sifilis, gonoreja…); Zdravi seksualni odnosi (razgovor o seksualnom nasilju, seksualnim odnosima pod utjecajem opijata, o važnosti pristanka sa obje strane na seksualne odnose, bitnost kontraceptivnih sredstava, neželjena trudnoća) i dr.

Potpisom ove peticije dajem svoju suglasnost  da se počnu održavati časovi o temi "Reproduktivno zdravlje" i da se ovakvi časovi uvedu u redovan nastavni plan i program.

 

reproduktivno_zdravlje.jpg

VIBER.jpg      


Učenici III-C odjeljenja, Srednje medicinske škole Sarajevo    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Učenici III-C odjeljenja, Srednje medicinske škole Sarajevo to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILIPlaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...