Jednaki uvjeti za sve izbjeglice

 

Vladi Republike Hrvatske

Zastupnicima zastupnicama Hrvatskog sabora

 

video_info_kutak_za_tražitelje_azila_-afganistanska_verzija.png

 

Apeliramo na Vladu RH:

- da prihvati Afganistanke i Afganistance iz Ukrajine i osigura im iste smještajne uvjete kao i Ukrajinkama i Ukrajincima te im omogući da steknu status tražitelja/ice azila

- da im se status azilanta/ice odobri u razumnom roku od maksimalno šest mjeseci kako bi mogli ostvariti pravo na zapošljavanje.

Rat u Ukrajini je mnogima od nas pobudio stara, ružna sjećanja koja bismo najradije zaboravili. Naše zajednice, gradovi, županije, Vlada i Crveni križ se pripremaju za prihvat izbjeglica iz Ukrajine široka srca i otvorenih ruku. I treba biti tako.

Međutim, istovremeno smo  zaboravili izbjeglice i tražiteljice/e azila iz Afganistana.

Njihove osobne patnje  ne dotiču nas na isti način, ne izazivaju našu empatiju, a svakako ne empatiju čelnica i čelnika NATO-a, Europske unije te Vlade Republike Hrvatske.

Prema posljednjim podacima prije početka rata nekoliko stotina osoba afganistanskog podrijetla se trenutačno nalazi u Ukrajini.  Nemaju šengenske vize pa ne mogu ući u EU što znači da su blokirani u Ukrajini.

Malo je vjerojatno da naš konzularni odjel u Ukrajini sada rješava vize za osobe iz trećih zemalja. Hrvatska je do sada primila dvadesetak osoba iz Afganistana, iako su naše trupe tamo bile punih sedamnaest godina.

Afganistanci i Afganistanke koji su još u svojoj zemlji nemaju šanse ući u Hrvatsku legalno jer su u začaranom krugu nemogućnosti dobivanja vize (vizu mogu dobiti u veleposlanstvu Hrvatske u Turskoj, a da uđu u Tursku treba im viza za treću zemlju koju u tom trenutku još nemaju).  

I tako smo zaštićeni od legalnog dolaska ljudi iz Afganistana. Kako Afganistanci i Afganistanke koji su u svojoj zemlji ne mogu legalno ući u Hrvatsku nego su natjerani na brojne nelegalne pokušaje prelaska naše granice, pokažimo barem sućut prema ljudima koji proživljavaju novi rat. Primimo stotinu Afganistanaca i Afganistanki iz Ukrajine ukoliko to žele. 

Ne pristajemo na postojanje hijerarhije patnje i empatije. Vlada RH treba poduzeti sve kako ne bi bilo izbjeglica drugog reda ili kategorije.

 

Peticiju možete potpisati do utorka, 8. ožujka 2022. godine - 12h.

Centar za kulturne djelatnosti

Savska cesta 3

10 000 Zagreb

 


Mladen Majetić, Centar za kulturne djelatnosti    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Mladen Majetić, Centar za kulturne djelatnosti to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILIPlaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...