KANDIDUJMO TREĆU GIMNAZIJU U SARAJEVU ZA ŠESTOAPRILSKU NAGRADU

          Povodom  6. aprila, Dana Grada Sarajeva, u Gradu Sarajevu, Gradskom vijeću Grada Sarajeva u toku su aktivnosti na pripremama za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva“ u 2020. godini. Odbor za dodjelu „Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva” uputio je Javni poziv za dodjelu te nagrade , kao najvišeg društvenog priznanja za značajna ostvarenja i značajne rezultate rada, između ostalog ,  nauke i obrazovanja.

         JU “Treća gimnazija “Sarajevo kao obrazovna ustanova kontinuirano  doprinosi ne samo ukupnom unapređenju, promociji i razvoju grada Sarajeva, kao glavnog grada Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine, već načinom svog rada doprinosi u oblasti obrazovanja i nauke.

          Ova srednjoškolska ustanova prepoznatljiva je po njegovanju demokratskih principa uz postivanje svih ljudskih prava , te visokom stepenu obrazovanja i kulturi učenika koji su zavrsili tu skolu i koji je pohađaju. 

       U periodu od 1992. do 1995.godine školski objekti su teško oštećeni, a imovina uništena;bila je to prva odbrambena linija grada. Stao je sat na ulazu u školsku zgradu,stao je život i činilo se da ga više neće biti. U školu su ušli branioci grada. , a skola je na taj načina  časno služila odbrani Sarajeva.

        Tokom posjete Trećoj gimnaziji 30.jula 1999.godine američki predsjednik Bill Clinton rekao je : „Želim da ova obnovljena škola bude simbol naše sutrašnjice”       

      Treća gimnazija je upravo to i postala.           

       U okviru  reforme obrazovanja dostigla je  nivo prestižne evropske škole, po mjeri svih partnera.

        Skola ostvaruje stalnu međunarodnu saradnju razmjenom učenika i nastavnika sa školama Švedske, Austrije, Francuske, Danske, Švicarske, Njemačke i drugih zemalja.

         S toga , za svoj doprinos u unapređenju obrazovnog sistema, njegovanja humanosti , demokratskih principa , osnovnih ljudskih vrijednosti, poštivanja temeljnih ljudskih prava ,Konvencije o pravima djece, razvijanju svijesti učenika o značaju obrazovanja i odrastanja u društveno prihvatljive osobe koje trebaju da Gradu i BiH daju svoj doprinos , Treća gimnazija Sarajevo sasvim osnovano zaslužuje da bude dobitnik ove značajne nagrade.  

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize ALZIRA HOTA to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILIPlaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...