NE DAMO OPATOVINU

FB_IMG_1681900014382.jpgKoliko vas svakodnevno prođe tržnicom Dolac i pije svoju dozu kave na jednoj od terasa obližnjih kafića?

Kada ste zadnji put "bacili" pogled na povijesnu zgradu na Opatovina br.11 koju neki zovu popularno "zgrada Miletić"?

Stjepan Miletić, bio je hrvatski kazališni intendant, redatelj, kazališni kritičar i književnik koji je preuzeo upravu HNK u Zagrebu, 11. veljače 1894. godine, proveo je niz administrativnih, tehničkih i umjetničkih reformi: uveo funkciju intendanta, uveo električnu rasvjetu, obnovio Operu, osnovao prvu glumačku školu u Hrvatskoj. U svojoj drugoj sezoni intendanta HNK preselio je, 14. listopada 1895. godine, kazalište u novu zgradu. Vodio je HNK samo četiri sezone ali je ostavio neizbrisiv trag u životu kazališta

"Miletić je bio tadašnji vlasnik zidane uglovnice Opatovina 11/ Skalinska 4 i dao je pregraditi dvorišna krila i dograditi sjeverno krilo zgrade prema projektu zagrebačkog graditelja Janka Jambrišaka. Kuća je i kasnijih godina doživljavala izmjene i pregradnje, a regulacijom Dolca nakon 1925. oslobođeno je južno pročelje. Sačuvani svodovi u prizemlju i dvorišni trijem svjedoče o najranijoj fazi izgradnje objekta posljednje četvrtine 17.st. Kuća se odlikuje graditeljsko-tipološkom i urbanističkom kvalitetom."

U toj povijesnoj zgradi osnovano je Kazalište Ivan Goran Kovačić 1948. godine i s ponosom nosi titulu najstarije sekcije Društva, a osnovali su ga studenti Sveučilišta u Zagrebu koji su djelovali na području dramske umjetnosti i koji su ujedno vlasnici donjeg dijela zgrade.

Do danas ta povijesna zgrada koja je oštećena u potresu, stoji osamljena i čeka ne samo obnovu već i kao nepokretno kulturno dobro grada Zagreba od Ministarstva zaštite spomenika kulture konačno riješenje o statusu.

Djelatnici i članovi SKUD - a Ivan Goran Kovačić sve ove godine vode brigu i bore se s "vjetrenjačama".
Naravno , kao i na svakoj atraktivnoj lokaciji postoji još neki "novi" vlasnik koji koči proceduru i vjerojatno ima druge planove s povijesnom zgradom koja je u svojoj povijesti jedno vrijeme bila i zatvor.
Građanska inicijativa "Zagreb te zove" je objavom upozorila javnost što je urodilo člankom u tjedniku Nacional što je uzdrmalo odgovorne institucije koje su nakon tri godine iščekivanja poslale riješenje ne o obnovi već o rušenju!

S obzirom da isto tako znamo da se na jedan dio kao vlasnik upisao "nepoznati" investitor, ne bi bilo čudo da na Opatovini nikne neka poslovna zgrada.

TO NEĆEMO DOZVOLITI

Tri godine su im trebale da sami sebe obavijeste da su zgradu klasificirali crvenom naljepnicom kao opasnu?!

Važno je napomenuti da je zgrada Miletić navedena u programu cjelovite obnove povijesne urbane cjeline .

Stoga smo odlučili prikupiti potpise za njeno očuvanje i obnovu.


Građanska inicijativa Zagreb te zove    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem prihvaćam da će Građanska inicijativa Zagreb te zove moći vidjeti sve informacije koje navedem u ovom obrascu.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.


Dajem privolu za obradu informacija koje dostavim u ovom obrascu za sljedeće svrhe:
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...