„Oprez – neionizirajuće zračenje“

Ovom peticijom zahtijevamo od nadležnih institucija obavezno označavanje objekata na kojima su postavljene maskirane bazne stanice. Uvođenjem nove 5G tehnologije došlo je do širenja brojnih malih baznih stanica na javnom prostoru. Bazne stanice sve više se kamufliraju u lažne dimnjake koje teško možemo razlikovati od pravih. Osim u dimnjacima, često se, nažalost, skrivaju  u zvonicima i crkvenim tornjevima. Implementatori ne zaobilaze ni povijesne zgrade kulturne baštine koje su zakonom zaštićene. Prijedlozi kamufliranja upućuju se gradovima i općinama kroz „smjernice“ za izradu prostornih planova uređenja. Zakon o zaštiti od neionizirajućeg zračenja, kao mjeru zaštite u članku 7., stavak 6. navodi „Prikladno označavanje izvora neionizirajućeg zračenja“. 

dimnjak_final_crop1.png

Vijeće Europe donijelo je 2011. godine Rezoluciju 1815 kojom definira potencijalne opasnosti od elektromagnetskih polja i njihov učinak na okoliš. Između ostalog, Rezolucijom se zahtijeva jasno i vidljivo označavanje prisustva mikrovalova i EM polja. Najugroženija skupina stanovništva na svijetu su građani sa izraženom elektrohipersenzitivnošću, koji nisu dovoljno zaštićeni graničnim razinama u području povećane osjetljivosti. Naime, dijelu populacije, koji je zbog zračenja u riziku od EHS sindroma, škodljivi su svi umjetni izvori EM polja. Adekvatno označavanje umjetnih izvora zračenja na javnim površinama, dalo bi građanima mogućnost izbora gdje će se svakodnevno kretati, birati mjesto rada i stanovanja, a na kraju, ni kavu ne želimo piti na trasi elektromagnetskog polja, u snopu bazne stanice koja nam je skrivena nad glavom! Osim označavanja izvora umjetnih elektromagnetskih polja dovedenih na javni prostor, u svrhu bolje informiranosti stanovništva, tražimo kartografsko detaljno definiranje lokacija baznih stanica. Topografski znakovi na zemljovidu građanima trebaju pružati potpunu informaciju o položaju, brojnosti i gustoći baznih stanica i antenskih prihvata.

danice_ilirske_kolaž1.png

Pravo na zdrav život, naše je ustavno pravo! „Svatko ima pravo na zdrav život. Država osigurava uvjete za zdrav okoliš. Svatko je dužan, u sklopu svojih ovlasti i djelatnosti, osobitu skrb posvećivati zaštiti zdravlja ljudi, prirode i ljudskog okoliša.“ (Ustav Republike Hrvatske, članak 69.)  

Zbog zaštite cjelokupnog stanovništva zahtijevamo hitno uvođenje označavanja lokacija kamufliranih baznih stanica znakovima upozorenja i kartografskim oznakama na zemljovidima RH.

„OPREZ – NEIONIZIRAJUĆE ZRAČENJE“.

unnamed_(1)1.png

 https://www.hop.com.hr/2022/09/15/hecht-i-balzerova-analiza-kronicne-izlozenosti-elektromagnetskom-zracenju-pokazala-je-da-se-za-tri-godine-pokazu-prvi-simptomi-bolesti-za-tri-do-pet-godina-blagi-simptomi-a-za-pet-do-deset-za-umjer/

 


Građanska inicijativa Samobor bez 5G    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Građanska inicijativa Samobor bez 5G to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...