Peticija premijeru Plenkoviću – za osiguravanje podrške roditeljima/skrbnicima djece s teškoćama u razvoju / osoba s invaliditetom

Poštovani,

Sustavno, već godinama, molimo i upozoravamo na izrazito loš uređen sustav podrške nama roditeljima i skrbnicima djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom. Međutim, svaki put bezuspješno.  

Potaknuti situacijom u kojoj se trenutno nalazi majka Leonela Pomper odlučili smo sada zaista poduzeti sve kako bismo zaustavili ovo prije svega nehumano postupanje prema nama.Jer humanost je temelj za ljudska prava i razvijanje humanosti se mora stalno nastavljati kako bi svi uživali ljudska prava.  

 Sukladno tome smatramo da je država u slučaju smrti djeteta s teškoćama dužna pokazati suosjećanje prema roditelju i obitelji.

  Država je u tom smislu dužna u slučaju smrti djeteta s teškoćama u razvoju, osobe s invaliditetom roditelju osigurati da koristi pravo na status njegovatelja još minimalno 6 mjeseci kako bi se roditelju dalo vrijeme za žalovanje, prihvaćanje i resocijalizaciju.  

  Država je u tom smislu dužna osigurati roditelju stručnu psihološku i svaku drugu pomoć kako bi se resocijalizirao nakon višegodišnje izolacije iz društva.

  Država je u tom smislu dužna osigurati roditeljima programe radi što uspješnijeg povratka na tržište rada.  

Slijedom navedenog TRAŽI SE:

- Hitne izmjene Zakona o socijalnoj skrbi- uređivanje prava na status roditelja njegovatelja / njegovatelja

- psihosocijalna podrška roditeljima,obiteljima djece s teškoćama u razvoju/osoba s invaliditetom, a posebno u slučaju smrti djeteta

- programi za uključivanje roditelja na tržište rada

22426202_1381717485272495_3980687526876124338_o.jpg   Napominjemo da je država pokazala suosjećanje prema zaposlenim majkama ili samozaposlenim majkama koje rode mrtvo dijete ili  ako dijete umre prije nego što je protekao rodiljni ili roditeljski dopust. Također, država pokazuje brigu i prema ovisnicima kao i prema bivšim zatvorenicima kojima je osigurana stručna pomoć u postupku resocijalizacije.  


Udruga obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom SJENA    Kontaktirajte pokretača peticije