Peticija za osiguranje prava svakog djeteta na boravak uz roditelja tijekom bolničkog liječenja

Tw_cl_2_24062020.png

Peticiju pokreće udruga Roda nakon što su, svega nekoliko dana od povećanja broja zaraženih koronavirusom u lipnju 2020., bolnice odlučile zatvoriti svoja vrata za posjete. Naš zdravstveni sustav opet nije prepoznao potrebe jedne od najranjivijih skupina pacijenata - djece, te ona ukidanjem posjeta opet ostaju bez mogućnosti da je tijekom boravka u bolnici uz njih jedan od roditelja ili druga djetetu bliska odrasla osoba pa čak i da im dolazi u kratki posjet.

Ovom peticijom zahtijevamo da se u bolnicama djecu pacijente ne odvaja od roditelja onda kada im je najteže! Neodvajanje od roditelja i sudjelovanje djetetu bliske odrasle osobe u procesu liječenja djeteta, djetetovo je pravo.
Bez pratnje roditelja, liječenje djece traje duže i manje je uspješno, a psihičke posljedice za djecu i obitelj su veće, često dugotrajne. Ne manje važno, zabranom boravka uz hospitalizirano dijete, roditeljima se uskraćuje pravo na informiranje i suodlučivanje u liječenju djeteta. 


Stoga mi, niže potpisane/i, hitno tražimo od Ministarstva zdravstva i ravnateljstava svih bolnica u Hrvatskoj:

1. Ukidanje zabrane posjeta, dnevnog i cjelodnevnog smještaja uz dijete koje se nalazi na bolničkom liječenju i/ili pregledu te žurno sastavljanje epidemiološkog protokola koji će osigurati boravak roditelja ili druge djetetu bliske odrasle osobe uz dijete tijekom bolničkog liječenja

2. Proširenje prava na cjelodnevni smještaj uz dijete na bolničkom liječenju na roditelje sve malodobne djece, bez obzira na vrstu prehrane (dojeno ili ne) i dob djeteta 


Odmah po izglasavanju povjerenja novoj vladi tražimo:

3. Izmjene Zakona o osnovnom zdravstvenom osiguranju kojima bi svi roditelji nedvosmisleno dobili pravo na boravak uz hospitalizirano dijete te pravo na bolovanje za vrijeme bolničkog liječenja djeteta

4. Oformljavanje radne skupine u kojoj će ravnopravno sudjelovati i predstavnici pacijenata i roditelja čiji će zadatak biti:

  • Utvrditi minimalne kriterije koji označuju pojam “odgovarajući smještajni kapacitet” i njihovo provođenje na svim dječjim odjelima u Hrvatskoj
  • Osigurati provođenje Povelje o pravima hospitaliziranog djeteta u svim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj
  • Definirati standard obnove i izgradnje bolnica na način da objekti moraju imati osiguran prostor za boravak roditelja uz dijete 24 sata dnevno.

U interesu svih je da djeca budu što kraće hospitalizirana, a to bi upravo sad trebao biti imperativ. Nezaraženi roditelji nisu prijetnja zdravlju svoje djece (i ostalih pacijenata) već nužan preduvjet da se zdravstveno stanje djeteta što prije popravi kako bi prestali razlozi njegove hospitalizacije. 

106126735_304135110695727_6759147624164467265_n.jpg

 

Hvala što svojim potpisom podržavate naše zahtjeve!

Ne zaboravite svoj potpis dodatno potvrditi mailom koji će stići na Vašu adresu!

Upoznajte se s Poveljom o pravima hospitaliziranog djeteta, te se zajedno s drugim roditeljima nastavite boriti za svoja i djetetova prava na humani boravak u bolnici!
Ako je ovo Vaš prvi susret s Rodom, posjetite naš portal i upoznajte se s našim dosadašnjim radom. Možda nam se poželite pridružiti!

Svakako ostanimo u kontaktu! Pratite nas na društvenim mrežama (Facebook, Instagram, Twitter) za vijesti o daljnjim koracima, koristite naše materijale za dijeljenje svojeg mišljenja o ovoj temi i dignite glas u ime roditelja i djece koji upravo vode teške životne i emotivne bitke unutar bolničkih zidova i ispred zatvorenih bolničkih vrata.

Roditelji u akciji(Napomena: U tekstu peticije spominjemo roditelje, ali tom imenicom obuhvaćamo i skrbnike te sve ostale djetetu bliske odrasle osobe.)


Roditelji u akciji - RODA    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem prihvaćam da će Roditelji u akciji - RODA moći vidjeti sve informacije koje navedem u ovom obrascu.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.


Dajem privolu za obradu informacija koje dostavim u ovom obrascu za sljedeće svrhe:
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...