PETICIJA ZA ZABRANU KORIŠTENJA HERBICIDA NA BAZI GLIFOSATA U HRVATSKOJ

  • Glifosat pod imenom Roundup kemijski je spoj iz skupine fosfonata te je biološki glavna aktivna komponenta nekoliko herbicida širokog spektra. Vodeći svjetski proizvođač Roundup-a je međunarodna korporacija Monsanto sa sjedištem u SAD-u. Roundup je u globalnoj uporabi od druge polovice 1970-ih godina, a njegovo djelovanje u poljoprivredi i hortikulturi ostavlja dojam da se radi o odličnom savezniku bez kojeg se ne bismo mogli riješiti nepoželjnog bilja. No, je li glifosat uistinu toliko odličan?

Odgovor je NE! Zašto?

1. Zato što glifosat, koji je prvotno registriran kao antibiotik, ima razarajuća svojstva na život brojnih korisnih mikroorganizama u tlu čime pridonosi smanjenju plodnosti tla. Posljedice primjene glifosata su zagađenje tla, tekućih i podzemnih voda. Dakle, on uništava sve zeleno što njime poprskate, ali i ono oko njega.

2. Zato što su se glifosat i njegovi sastojci ispostavili kancerogenima u više istraživanja, što je potvrđeno i od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), nakon što je sve veći broj ljudi svoje zloćudne bolesti počeo pripisivati upravo glifosatu. Ogroman je i broj tužbi, kao i odšteta koje je Monsanto morao isplatiti oštećenima.

3. Zato što je u ožujku 2016. godine pronađena i potvrđena prisutnost ovog kancerogenog herbicida u cjepivima za djecu. Dokaz za to pribavile su majke udružene u organizaciji Moms Across America. Sukladno tome, glifosat je pronađen u sljedećim cjepivima: DtAP (difterija, tetanus i pertusis/hripavac), HepB Energix - B (hepatitis B) i MMR II (ospice, zaušnjaci i rubeola), s tim da MMR II sadrži 25 puta više glifosata u odnosu na ostala ispitana cjepiva, a samim tim doveden je u vezu s autizmom, što je potvrdio dr. William Thompson, jedan od najpoznatijih zviždača američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). 

Fun fact: Isti onaj SAD koji je, podsjećam, glavno sjedište vodećeg proizvođača glifosata, uporabu tog istog u svojim saveznim državama je ZABRANIO! (I dalje ga proizvodi!) Ali, Europska unija NIJE, unatoč svim istraživanjima koja sugeriraju suprotno. Štoviše, ne da ga nije zabranila, nego je čak i odobrila njegovo daljnje korištenje u poljoprivredi ocijenivši ga sigurnim. 

EUROPSKA UNIJA MOŽDA NEMA NIŠTA PROTIV GLIFOSATA, ALI HRVATSKA IMA!

Potpiši i ti ovu peticiju ako si protiv uporabe glifosata u Hrvatskoj, na kraju krajeva, i ti jedeš istu onu hranu kao i oni koji su nažalost oboljeli od karcinoma. 

Također, ako skupimo dovoljno potpisa, poslat ćemo ovu peticiju skupa s potpisima Vladi! 

RECI NE GLIFOSATU!

(P.s. Nakon što potpišete peticiju provjerite mail (spam/junkmail) da biste potvrdili potpis, u suprotnom potpis ne vrijedi. Hvala.)


Anamarija Šarić    Kontaktirajte pokretača peticije