Podrška Elizabeti Gojan

     

PROGRAMSKO vijeće HRT-a na sjednici idući tjedan trebalo bi raspravljati o prijenosu inauguracije predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kao i prijedlozima da se sankcionira Elizabeta Gojan, voditeljica i urednica te HTV-ove emisije zbog koje je navodno pristiglo više od 300 pritužbi gledatelja i zbog koje se protiv Elizabete Gojan na Prisavlju potpisivala peticija zbog "nanošenja štete ugledu" javne radiotelevizije, piše Index.hr

Molimo programsko vijeće HRT-a da preispita smislenost i svrsishodnost sankcioniranja voditeljice Elizabete Gojan zbog uvjeta i načina djelovanja pojedinih ideološki obojenih kolegica i kolega spomenute voditeljice. Razvidno je kako je cijela ova haranga politički usmjerena diskreditacija te pokušaj eliminiranja neistomišljenika na HRT-u. Nedavno smo u Turskoj mogli svjedočiti sličnom primjeru međutim, kako je Hrvatska dio Europske unije pravi razlozi i pokretači ostali su duboko u sjeni. HRT je javna televizija svih građanki i građana a nikako samo jedne političke struje i njezinih podržavatelja, pogotovo nije u vlasništvu po članskoj iskaznici.

Uz to, skrenuli bismo pažnju na neslužbene podatke o ukupnoj gledanosti prijenosa inauguracije.  HTV 1 gledalo je 17,1 posto gledatelja, Novu TV 7 posto, HTV 4 3,6 posto, a RTL 3,3 posto. Nigdje, naime, niti jednim pravilnikom niti odredbom nije predviđeno kontroliranje kvalitete i pouzdanosti pritužbi, te ne postoji odredba koja će prisiliti dio kolega koji su pokrenuli harangu protiv Elizabete Gojan da podmire njihovim ponašanjem nastalu štetu djelovanju i osobi spomenute novinarke. Podsjećamo kako su slični slučajevi u Turskoj uslijed političkog previranja u zemlji doveli do trajnog onemogućavanja pružanja kvalitetnih emisija i uskraćivanja prava izvjesnih novinara na rad i život od istoga, što nas je i motiviralo da pokrenemo rješavanje ovog do sada zanemarenog problema.

Obzirom da su sve izgledniji scenariji političkog pritiska na rad novinara,  sugerirali bismo svakako da se budućim  propisima ili pravilnicima HRT zajedno sa zaposlenicima koji istupaju javno obveže na sklapanje police osiguranja, iz koje bi se namirila šteta zaposleniku koji je žrtva  harange, unutar ili izvan HRT, u slučajevima kada dolazi do teško narušenog ugleda. U buduće akte svakako bi trebalo uključiti odredbe koje se odnose na precizniju standardizaciju javnog istupa djelatnika kroz njegov rad na HRT-u te na potrebu redovitog inspekcijskog nadzora svakog zaposlenika.

Dolje prikupljenim potpisima apeliramo na Programsko vijeće HRT-a da odustane od sankcija te da preispita navedene sugestije kako bi podigli razinu sigurnosti svojih zaposlenika.

Gledatelji HRT-a