Zabranite sve reklame za igre na sreću, kocku i klađenje

Zašto je ova peticija važna

Reklamne kampanje za duhanske proizvode zabranjeni su 2002. godine - kako bi se podržao oporavak od ovisnosti i spriječila ovisnost kod mladih. Oglasi za kockanje moraju biti zabranjeni iz istih razloga.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) o duhanu:

Potpuna zabrana izravnog i neizravnog oglašavanja, promidžbe i sponzorstva može znatno smanjiti potrošnju duhana i zaštititi ljude, posebno mlade, od marketinških taktika industrije. Da bi bile učinkovite, zabrane moraju biti potpune i primjenjivati se na sve marketinške kategorije. Inače, industrija samo preusmjerava resurse na neregulirane marketinške kanale. Duhanska industrija snažno se protivi takvim sveobuhvatnim zabranama jer su učinkovite u smanjenju uporabe duhana.

Šteta od kockanja

Prema Britanskom istraživanju o prevalenciji igara na sreću iz 2010. godine (BGPS), 4,5 milijuna ili 8,5% >16-godišnjaka trpi štetu zbog kockanja. (5,5 % štete niskog rizika, 1,8 % štete umjerenog rizika i 1,2 % štete od kockanja na sreću). Slično tome, visoki postoci ukupnih ranjivih igara na sreću i problematičnog kockanja zabilježeni su izvan Velike Britanije, na primjer, 13.9% i 9.3% odrasle populacije klasificirani su kao ranjivi kockari, u Istraživanju o kockanju Sjeverne Irske iz 2016. i istraživanju o kockanju na otoku Man 2017.
Prevalencija doživotnog problema kockanja nikada nije mjerena u Velikoj Britaniji. Stope doživotnog problema s kockanjem u Europi u 20 neovisnih studija varirale su od 0,7% do 6,5% s medijanom od 2,1% i prosječno 2,8%
1,5 milijuna djece u dobi od 11 do 16 godina kocka se (1,7% pati od štete od kockanja, 2,7% pati od niske do umjerene štete, a 31,5% su kockari koji nisu problemi)
1,05 milijuna zdravih životnih godina godišnje se izgubi zbog štete od kockanja, što predstavlja oko 6,9% svih gubitaka zdravog života. (To ne uključuje štetu za kockanje ne-kockara, naslijeđenu štetu kod bivših kockara ili štetu zajednici). Za usporedbu, procjenjuje se da je duhan drugi najveći čimbenik koji šteti zdravlju od 10,8%
Tracey Crouch, političarka Britanske konzervativne stranke i bivša ministrica sporta, civilnog društva i usamljenosti (2017.-2018.) podnijela je ostavku 2018. zbog zabrinutosti zbog zanemarene krize kockanja i navela dvije osobe koje tragično oduzimaju život svaki dan
Opseg oglašavanja igara na sreću

Prema podacima iz 2017. godine, industrija troši 1.5 milijardi funti svake godine na oglašavanje. To čini oko 8% ukupnog britanskog tržišta oglašavanja. Prema istraživanjima, prosječna mlada osoba vidi više od 3000 pojavljivanja oglasa dnevno u različitim medijima. Ako je to točno, to bi značilo da prosječna mlada osoba može vidjeti 240 pojavljivanja oglasa za kockanje dnevno.

Podaci iz 2017. pokazuju da industrija godišnje troši 1,2 milijarde funti (80% svog proračuna) na internetsko oglašavanje
Od 2014. do 2017. industrija je povećala potrošnju na oglase na društvenim mrežama s 40 na 140 milijuna funti. Oglasi na društvenim mrežama omogućili su da se oglasi opetovano i kontinuirano ciljaju na mlade i ranjive osobe. Anedotally, vidio sam 11 oglasa za kockanje na Facebooku u roku od 5 minuta.
Industrija igara na sreću ima sponzorska partnerstva.sa 17 (85%) nogometnih klubova Premiershipa
26 od 44 najbolja (59%) engleska nogometna kluba na majici imaju logotip kladionice
Osim nogometa, i drugi sportovi poput ragbija, kriketa, pikada, snookera i utrka Formule 1 preplavljeni su kockarskim sponzorstvima. To je bio jeftin i učinkovit način dosezanja mladih ljudi. (Prema BGPS 2010, problem kockanja najčešći je među 16-24-godišnjacima, tada 25-34 godine i tako dalje.)
Neki drugi otvoreni problemi s kockanjem

Prema podacima APMS-a 2007, prevalencija psihotičnih iskustava kod onih bez problema, rizičnog i problematičnog kockanja iznosila je 5,1%, 11,1%, odnosno 29,7%. Treba napomenuti da su psihotična iskustva samo jedna mjera mentalnog zdravlja. Štoviše, netko može biti mentalno bolestan bez patnje od hipomanije, kontrole misli, paranoje, čudnih iskustava i halucinacija. Unatoč značajnim vezama između problema s mentalnim zdravljem i ranjivog kockanja, veliki napori za promicanje sigurnijeg kockanja usredotočili su se na poticanje odgovornog kockanja na razini potrošača
Nakon BGPS-a 2010. i do 2015./2016. sredstva za studije prevalencije u Velikoj Britaniji ozbiljno su smanjena. Kao rezultat ovog smanjenja financiranja, zaustavljene su visokokvalitetne studije Velike Britanije o kockanju, BGPS. Od 2010. godine prikupljaju se podaci o problemu kockanja s obrascima za samoispunjavanje koji su uključeni u ankete o zdravstvenoj zaštiti. Ankete sa zdravstvenim kutom ranije su pokazale da hvataju daleko manje kockara od studija specifičnih za kockanje. Stoga su napori za razumijevanje i mjerenje štete povezane s kockanjem od 2010. znatno ograničeni.

Studije prevalencije odabiru samo pojedince koji žive samo u privatnim rezidencijama. Slijedom toga, studije u Velikoj Britaniji isključuju mnoge ranjive skupine ljudi za koje je vjerojatnije da će biti ranjivi kockari, poput beskućnika, onih koji žive u privremenom smještaju ili popravnih ustanova Nadalje, manje je vjerojatno da će problematični kockari biti kod kuće, umjesto toga, ranjivi kockari imaju svoje slobodno vrijeme zauzeto kockanjem ili prevelikim radom za otplatu dugova
Studije smrtnosti od kockanja još nisu provedene za veliku britansku populaciju. Među 20-49-godišnjacima procjenjuje se da je 6.8% smrtnih slučajeva (1584 smrtnih slučajeva) i 55.000 izgubljenih godina života posljedica štete od kockanja na PG populaciju. Procjena koja koristi omjere smrtnosti iz švedske studije odražavala je 763 samoubojstva (oko 12% svih samoubojstava - u Velikoj Britaniji 2018. ukupno je bilo 6507 samoubojstava)
NICE kliničke smjernice su preporuke o tome kako bi zdravstveni i drugi stručnjaci trebali skrbiti o osobama sa specifičnim stanjima. Preporuke se temelje na najboljim dostupnim dokazima. Trenutno postoji 0 NICE smjernica o kockanju. Od 24. srpnja 2018. kockanje se u NICE naziva projektom, ali još nije predviđeno za program rada
Unatoč pozivima Kraljevskog društva za javno zdravstvo, kutije za plijen još uvijek se ne smatraju oblikom kockanja
Kladionice su nagurane u područja oskudice. Postoji 18 kladionica u jednoj ulici (High Street North) u Londonu. 19% svih kladionica nalazi se u prvih 10% najpotrebitijih poštanskih brojeva. 52% svih kladionica nalazi se u prvih 30% najpotrebitijih poštanskih brojeva. 
Kampanja za pravednije kockanje imala je 10 godina kašnjenja prije nego što je maksimalna oklada za terminal za klađenje s fiksnim koeficijentima (FOBT) smanjena sa 100 na 2 funte. To je na snazi od ožujka 2019. Međutim, nije se vodilo računa o online kockanju s fiksnim koeficijentima.
Iz zakonodavne, regulatorne i javnozdravstvene perspektive trebalo bi odmah poduzeti nekoliko značajnih koraka kako bi se spriječilo ranjivo kockanje i ograničila šteta povezana s kockanjem. Naime, sveobuhvatna zabrana oglašavanja, kao što je to učinjeno za duhanske proizvode 2002. godine, i prenošenje pravne odgovornosti za osiguravanje sigurnog kockanja operatorima, trebala bi biti minimalna u svakoj smislenoj reformi kockanja.


Zabrinuti Grđani    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem prihvaćam da će Zabrinuti Grđani moći vidjeti sve informacije koje navedem u ovom obrascu.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.


Dajem privolu za obradu informacija koje dostavim u ovom obrascu za sljedeće svrhe:
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...