PETICIJA PROTIV POSTAVLJANJA GSM BAZNE STANICE MOBILNE TELEFONIJE NA OBJEKAT U ULICI MEHMEDA SPAHE 1

death-1024-modified.png

Mi, stanari objekata u ulicama Mehmeda Spahe, Kaptol i dio Maršala Tita, ulažemo peticiju protiv postavljanja GSM bazne stanice mobilne telefonije na objektu u Ulici Mehmeda Spahe br.1, a zbog štetnog utjecaja zračenja na zdravlje stanovnika u ovom gusto izgrađenom stambenom dijelu grada.


Javnosti nisu poznati propisi u Bosni i Hercegovini koji regulišu postavljanje baznih stanica u cilju zaštite zdravlja stanovnika. Saglasnost za postavljanje baznih stanica izdaje Federalno ministarstvo prostornog uređenja i to na osnovu mišljenja Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika o njihovom vizuelnom utjecaju na historijske objekte i historijski grad Sarajevo koji je ova Komisija proglasila nacionalnim spomenikom. Na ovakav način u potpunosti se zanemaruje zaštita zdravlja stanovnika.
Evo, kako je ovo pitanje riješeno u susjednoj Hrvatskoj. Prema Pravilniku o zaštiti od elektromagnetnih zračenja, koji je donijelo Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske, na stambene zgrade ili poslovne namjene, škole, ustanove predškolskog odgoja, rodilišta, bolnice, domove za starije i nemoćne, smještajne i turističke objekte i dječja igrališta. ne bi se smjele postavljati bazne stanice jer su mjesta povećane osjetljivosti.
Apelujemo na organe vlasti da ne dozvole postavljanje GSM bazne stanice na objektu u Ulici Mehmeda Spahe broj 1, u gusto izgrađenom stambenom dijelu grada u kojem se nalaze objekti koji svojom materijalizacijom u opeci i drvetu, ne predstavljaju barijeru za elektromagnetna zračenja. Na istom objektu je već postavljena i bazna stanica drugog operatera, te apelujemo da se i ta bazna stanica ukloni s objekta.


Spremni smo boriti se za zdravlje naše djece i za naše zdravlje!

 

Potpisi građana


Davor Mulalić, građanin    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Davor Mulalić, građanin to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILIPlaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...