Podrška u sprečavanju gradnje koja briše vizure Gornjeg i Donjeg grada te srozava kvalitetu življenja

Poštovani sugrađani,

prije dugo godina srušen je dio Alagovićeva perivoja, a radi se o k. č. 461, k. o. Centar. Na navedenoj čestici danas se nalazi parkiralište. Dugo je godina bila predmetom spora i ovrha te je po najnovijem projektu na njoj planirana izgradnja poslovno-stambene zgrade, a što je rezultat promjena GUP-a, odnosno njegova članka 60. gdje se navode iznimke od građenja u dijelu povijesno-urbane cjeline našeg Grada. Ovaj srušeni spomenik naglo je nestao s liste Zavoda za zaštitu kulturnog dobra, a i u katastar je upisano dvorište bez objekta. Zahvaljujući "točkastoj" prilagodbi GUP-a, čak je i u zaštićenoj podsljemenskoj zoni proglašena namjena zemljišta mješovita poslovno-stambena, a uvjeti dozvoljenih tlocrtnih i bruto površina objekata mogu "iznimno" biti i sasvim neprilagođeni obilježjima ulice i kvarta u kojem se žele graditi (pogledati članak 60. gdje se posebno spominju ulice naše Gradske četvrti).
Prijedlog za izgradnju četverokatnice koja je viša od zgrade na sjevernoj strani parcele - zgrada na adresi Medveščak 111, Nova Ves 94 jer se visine poklapaju s visinom krova i dimnjaka postojeće zgrade gdje se jasno vidi uvučeni zadni kat koji premašuje visinu zabatnih zidova susjedne zgrade. Time se zaklanja sunce odnosno stvara sjena, gubi pogled, a zgrada na sjevernoj strani dobiva zatvoreni svjetlarnik na južnoj strani. Dakle kompletno susjedstvo ima nižu kvalitetu stanovanja i nekretnine gube na atraktivnosti, ali radi se po GUP-u za koji je već ranije osuđeno čak 6 bivših Bandićevih suradnika, dok su u tijeku i drugi postupci zbog pogodovanja izmjenom GUP-a.
Kolni ulaz s Nove Vesi , pod pravim kutom na uskoj cesti s pročeljem koje je na samoj međi, neposredno uz ulaz u skladište Konzuma gdje se i sad javljaju problemi kod dostave robe kamionima.
Molimo vas da iskažete svoje protivljenje gradnji temeljenoj na projektu koji bi svojim volumenom (visina, tlocrtna površina, odmak od međe katastarske čestice) bio u standardu srušenog objekta te da se odgovorne upita što je s presudama nadležnih sudova kojima je naložen povrat u prijašnje stanje, odnosno ponovna izgradnja povijesno-kulturnog dobra. Tražimo podršku u sprečavanju ovakve gradnje koja briše vizure Gornjeg i Donjeg grada te srozava kvalitetu življenja.

 

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Sanja Šarac to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

Primit ćete e-mail s poveznicom kako biste potvrdili svoj potpis. Kako bi bili sigurni da primate naše e-mailove, molimo dodajte info@peticijeonline.com u svoj adresar ili popis sigurnih pošiljatelja.

Molimo uzmite u obzir da ne možete potvrditi svoj potpis odgovarajući na ovu poruku.
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...