TRAŽIMO DA HŽ PUTNIČKI PRIJEVOZ UVEDE DIREKTNE PUTNIČKE LINIJE, BEZ PRESJEDANJA, OD ČAKOVCA, KAO REGIONALNOG SJEDIŠTA MEĐIMURSKE ŽUPANIJE, PREKO ZABOKA, DO ZAGREBA.

U Čakovcu, 02. 01. 2024.                    
    
                                                                                                      
PREDLAGATELJ PETICIJE:

MDS – Međimurski demokratski savez,
Strossmayera 9, Čakovec,
e-mail: m-d-s@net.hr,
Facebook

Željko Pavlic, predsjednik MDS – a, 091 11 99 505

 

PRIMATELJ PETICIJE:

HŽ Putnički prijevoz, Strojarska cesta 11, 10 135 Zagreb

 

RAZLOZI ZA POKRETANJE PETICIJE:

 
Međimurska županija danas je u svojevrsnoj prometnoj izolaciji, to se posebno odnosi na željeznički putnički promet, u povezanosti sa Gradom Zagrebom i time sa svim potencijalnim putničkim destinacijama.

Samim uvidom u vozni red postaje vidljivo da Grad Čakovec, odnosno Međimurska županija, nema ni jednu direktnu željezničku liniju, bez presjedanja, sa Gradom Zagrebom. Od 12 linija do Zagreba nema ni jedne direktne linije, odnosno linije bez presjedanja. Od tih 12 linija, 7 linija je sa dva presjedanja (Varaždin i Zabok ili Koprivnica) i 5 linija sa jednim presjedanjem. Sve linije preko Novog Marofa imaju presjedanje u Zaboku, što je novost uvedena u posljednje vrijeme.

Sve to, uz neprihvatljivo tehničko stanje pruge koje ograničava brzinu vožnje, rezultira predugim i napornim putovanjem od Čakovca do Zagreba. Tako, npr.. jutarnji vlak, koji bi trebao biti najprihvatljiviji putnicima iz Međimurja, kreće iz Čakovca u 4.47 sati, u Varaždinu je u 4.58. Slijedi pauza od 29 minuta, presjedanje i nastavak putovanja od Varaždina u 5.27 i vožnja do Zaboka, u koji se stiže u 6.52, slijedi još jedno presjedanje u Zaboku u roku od 3 minute i kretanje, u 6.55, prema Zagrebu u koji se stiže u 7.22. Dakle ukupno ovo putovanje dionicom, u dužini od oko 120 km, od Čakovca do Zagreba traje 2 sata i 35 minuta, za što smatram da je, u današnje vrijeme, u 21. stoljeću, neprihvatljivo.

Slična je situacija i s ostalim linijama, gdje neka putovanja do Zagreba traju skoro 4 sata.

U vrijeme dok u Europi i svijetu prevaljivanje takvih udaljenosti mjerimo u minutama, u Hrvatskoj ih mjerimo satima.

Od samog početka izgradnje pruge od Čakovca prema Zagrebu (pruga do Zaprešića izgrađena je 1886. godine), Međimurci su koristili ta vrata u svijet; brojne generacije Međimuraca njome su odlazile na svoja radna mjesta, škole i fakultete, u medicinske ustanove ... u Zagreb i druge dijelove Hrvatske, tako da je ova pruga za Međimurje imala veliko značenje. No, na žalost, danas zbog svoje zapuštenosti i loše organizacije putovanja ne može odgovoriti potrebama svojih korisnika koji se okreću drugim bržim, sigurnijim i udobnijim prijevozima. Zbog toga, između ostalog, treba i obnoviti dio postojeće pruge od Čakovca do Zaboka, preko Novog Marofa. Tu treba istaknuti da i mi u Međimurskoj županiji učestvujemo u financiranju željezničke infrastrukture putem naplate po litri naplaćene trošarine na energente (benzin, dizel na benzinskim postajama) od 0.03 eura.

Jedan problem je dakle, zapuštenost pruge zbog neodržavanja koji rezultira smanjenom brzinom vožnje, a drugi je problem što organizacijom putničkog prometa, voznim redom, još više usporavamo vožnju na liniji od Čakovca do Zagreba, npr. uvođenjem dodatnog presjedanja u Zaboku . Uvođenjem linija bez presjedanja, skratilo bi se vrijeme putovanja, učinilo putovanje udobnijim i time sigurno privuklo više putnika na korištenje željezničkog prijevoza.

Sadašnjom poslovnim politikama zapravo se odvraćaju putnici od korištenja putničkog željezničkog prijevoza, pogotovo na linijama Čakovec – Zagreb.

Jedan od strateških ciljeva HŽ Putničkog prijevoza je i ostvarenje većeg zadovoljstva putnika kvalitetom pružene usluge prijevoza putnika što nije ostvareno, odnosno, stanje se još dodatno pogoršava. HŽ Putnički prijevoz je trgovačko društvo u 100 % vlasništvu Republike Hrvatske, koje obavlja javne usluge prijevoza putnika i koje se većinski financira iz proračuna RH (600 617 000 kuna u 2022. g.), koji pune svi građani, pa tako i u Međimurskoj županiji, i koji očekuju da je usluga koja im se pruža jednaka za sve.

Trenutno, dakle, u Međimurskoj županiji ne možemo biti zadovoljni kvalitetom pružene usluge povezanosti Čakovca i Zagreba, koja je nefunkcionalna, zbog dužine putovanja, sigurnosti i nekomfornosti, pa stoga pokrećemo PETICIJU kojom TRAŽIMO DA HŽ PUTNIČKI PRIJEVOZ UVEDE DIREKTNE PUTNIČKE LINIJE, BEZ PRESJEDANJA, OD ČAKOVCA, KAO REGIONALNOG SJEDIŠTA MEĐIMURSKE ŽUPANIJE, PREKO ZABOKA, DO ZAGREBA .


Željko Pavlic, Međimurski demokratski savez    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem prihvaćam da će Željko Pavlic, Međimurski demokratski savez moći vidjeti sve informacije koje navedem u ovom obrascu.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.


Dajem privolu za obradu informacija koje dostavim u ovom obrascu za sljedeće svrhe:
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...