Ukidanje odluke ministarstva o "ispravljanju" popisa djela za višu razinu državne mature iz hrvatskog jezika

Maturanti, profesori, ministre,

mi smo generacija kojoj su štrajk i korona otežali zadnje dvije godine školovanja do točke u kojoj nismo kvalitetno mogli odraditi osnovno gradivo zadano starim kurikulumom. Posljednja smo generacija koja će pisati maturu po tom istom kurikulumu.

Prošlotjedno naknadno dodavanje Marinkovićeva Kiklopa na popis djela u sklopu uputa za pisanje eseja na višoj razini državne mature iz hrvatskog jezika skoro dva mjeseca nakon objavljivanja "provjerenog" kataloga šokiralo nas je i naljutilo. Smatramo da je nedopustivo, u vidu trenutne globalne situacije i načina na koji se ona odražava na našu školsku svakodnevicu, napraviti ovakav propust prilikom izdavanja najvažnije upute za najbitnije testiranje našeg ukupnog školskog znanja.

Pozivamo se na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o polaganju državne mature donesenom 2019. Člankom 3. uvedena je promjena kojom je NCVVO obvezan objaviti ispitne kataloge do 1. listopada tekuće školske godine u kojoj se polažu ispiti državne mature.

Ovom peticijom želimo iskazati naše nezadovoljstvo i nepravdu koju osjećamo kao generacija koju je ova pandemija najviše pogodila. Tražimo ukidanje odluke ministarstva i NCVVO-a o naknadnom stavljanju Kiklopa na popis djela za esej na A razini državne mature iz hrvatskog jezika za 2021. godinu.

Ako se slažete s našim stavovima, molimo Vas podršku.

Maturanti 2020./2021.


Maturanti 2020./2021.    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Maturanti 2020./2021. to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...