Zabrinutost zbog nepoštivanja vladavine prava i kršenja ljudskih prava žena u Poljskoj / Neviđeni napad na ljudska prava u Poljskoj

Poštovani premijeru i ministri_ice,

Ovo pišemo kao bismo izrazile veliku zabrinutost u pogledu odluke Ustavnog suda Poljske donešenu 22. listopada kojom je pobačaj u slučaju “teške i ireverzibilne malformacije ili neizlječive bolesti koja ugrožava preživljavanje fetusa” proglašen neustavnim. 

Uklanjanje ove mogućnosti iz zakona predstavljalo bi nazadnu mjeru kojom se gotovo u potpunosti zabranjuje pravo na pobačaj u Poljskoj. Poljska bi tako dalje kršila svoje međunarodne obveze u pogledu ljudskih prava uključujući prava žena na život, zdravlje, dostojanstvo, privatnost, ravnopravnost i nediskriminiranost, kao i pravo na slobodu od mučenja ili nečovječnog i ponižavajućeg postupanja. Takav potez bi ugrozio zdravlje i život žene: žene bi bile prisiljene roditi protivno svojoj volji čak i u slučaju ozbiljnog ili fatalnog oštećenja fetusa ili se potencijalno podvrgnutu zahvatu nesigurnog pobačaja kao i kaznenom progonu, a to se posebno odnosi na žene koje žive u lošim materijalnim uvjetima i bez sustava podrške. Premda je implementacija i objava ovog zakona obustavljena, žene koje traže pobačaj iz navedenih razloga već se suočavaju s odbijanjem u nekim bolnicama.     

Reforme pravosudnog sustava poljske vlade od 2015. godine izazivaju zabrinutost u pogledu vladavine prava i dovele su Europsku komisiju do pokretanja postupka predviđenog člankom 7(1) Ugovora o Europskoj uniji. S obzirom na nezakonita imenovanja nekoliko sudaca i njegovog predsjednika, legitimitet Ustavnog suda i valjanost njegovih  odluka dovedeni su u pitanje.  Europska komisija je ukazala na neriješena sporna pitanja u vezi s “nezavisnošću i legitimitetom” Suda te objavila da "sve dok nije u mogućnosti u cijelosti osigurati učinkovito ustavno preispitivanje neće biti učinkovite kontrole usklađenosti pravnih akata s temeljnim pravima". Venecijska komisija je primijetila da je nezavisnost Suda narušena zbog “prekomjerne izvršne i zakonodavne  kontrole” te je njegov rad proglasila “neučinkovitim”. I pravni stručnjaci Senata Poljske smatraju ovu odluku nevažećom zbog navedenih neregularnosti”. Potrebna je brza intervencija kako bi se osiguralo da neregularne odluke sudova ne mogu biti iskorištene kako bi ugrozile ljudska prava. Sljedeća odluka Ustavnog suda trebala bi se odnositi na ustavnost Istanbulske konvencije, što bi moglo ugroziti pravo žena i drugih rodno i spolno marginaliziranih osoba na život slobodan od nasilja.

Stotine tisuća građanki i građana izašlo je na ulice Poljske kako bi prosvjedovale_i protiv ovih okrutnih restrikcija koje krše ljudska prava. Na ove mirne prosvjede se reagiralo prekomjernom silom policijskih snaga, angažiranjem vojske i nasiljem ekstremno desnih grupa koje su dodatno poticale izjave državnih službenika.Također, kako bi pokušala ugušiti prosvjede, poljska vlada koristi restrikcije vezana uz COVID-19 prijeteći organizatorima velikim kaznama.    

Pozivamo vas kao političke dužnosnike naše zemlje da:

- Javno osudite ovu odluku na najvišoj političkoj razini, kao i u bilateralnim odnosima s Poljskom, primjerice pismom poljskoj Vladi; da zajedno s drugim državama-članicama EU-a, primjerice putem političkog non-papera, raspravite ovo pitanje u relevantnim radnim tijelima Vijeća EU-a.

- Potaknete i podržite Europsku komisiju da ojača i upotrijebi sve raspoložive alate u obrani vrijednosti EU-a uključujući:  proširenje dometa Čl. 7 kako bi obuhvatio implikacije na ljudska prava odluka donešenih na sudovima u zemljama  u kojima se ne poštuje čl. 7 u smislu poštivanja vladavine prava; razmotrite pokretanje postupka zbog povrede protiv Ustavnog suda u skladu s rezolucijom Europskog parlamenta; te da odlučno zahtijevate bezuvjetnu vladavinu prava u sklopu budućeg EU proračuna, u skladu s privremenim sporazumom  Europskog parlamenta i Vijeća EU-a. i odlučno djelujete u pogledu uvjetovanosti budućeg proračuna EU-a poštovanjem načela vladavine prava u skladu s privremenim dogovorom Europskog parlamenta i Vijeća EU-a.

- Izrazite solidarnost sa ženama i svima ostalima koji_e prosvjeduju u Poljskoj. Pozovite - poljsku vladu da poštuje njihovo pravo na mirno okupljanje, da prestane s upotrebom sile i da ih zaštiti od nasilja ekstremno desnih grupa te privede one koji napadaju prosvjednice/ke.

- Podržite dostupnost pobačaja ženama u Poljskoj i ponudite im subvencionirane ili besplatne zdravstvene usluge u našoj državi te da financijski podržite organizacije civilnog društva koje Poljakinjama omogućuju abortivnu skrb.     

Pozivamo EU države članice da hitno i snažno reagiraju na kršenje vladavine prava i regresivne inicijative u Poljskoj i svakoj drugoj EU članici koje predstavljaju opasnost za prava i živote građana/ki EU-a i oslabljuju EU u cjelini.

 

S poštovanjem,

Platforma za reproduktivnu pravdu


Platforma za reproduktivnu pravdu    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem, ovlašćujem Platforma za reproduktivnu pravdu da preda moj potpis onima koji imaju moć po tom pitanju.


ILI

Primit ćete e-mail s poveznicom kako biste potvrdili svoj potpis. Kako bi bili sigurni da primate naše e-mailove, molimo dodajte info@peticijeonline.com u svoj adresar ili popis sigurnih pošiljatelja.

Molimo uzmite u obzir da ne možete potvrditi svoj potpis odgovarajući na ovu poruku.
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...