Zahtjev za oslobođenjem studenata Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu od obveze prisustvovanja na predavanjima do kraja prosinca 2020. godine

Dana 28. studenog 2020. godine na snagu stupaju nove zakonske mjere suzbijanja koronavirusa*. Prethodno najavljene mjere odnosile su se na zatvaranje ugostiteljskih objekata, no proširene su i na zatvaranje sportsko-rekreacijskih centara na period od četiri tjedna, odnosno do dana 21. prosinca 2020. godine. U navedenim je prilikama jedina** obveza koja studenta s prebivalištem van grada može zadržati u Zagrebu - obveza dolaska na predavanja. Velik broj studenata trajno ne živi u Zagrebu, već su za vrijeme nastave smješteni u domu ili u iznajmljenom stanu. Navedeni studenti spriječeni su otići kućama dok god su predavanja obvezna. Otići kući za mnoge znači mjesec dana režija manje za platiti, jeftinija i dostupnija prehrana, sigurniji uvjeti življenja. Peticija ne predlaže prelazak na online način rada jer uzima u obzir probleme koje takav način funkcioniranja predstavlja profesorima i pojedinim studentima. Ona predlaže isključivo sljedeće: da se pokaže razumijevanje za studente kojima u trenutnim prilikama dolazak na fakultet predstavlja problem tako što im se zagarantira da prekoračenjem broja dozvoljenih izostanaka neće izgubiti pravo potpisa, izlaska na ispit ili ostvarivanja odličnog uspjeha iz kolegija. Najavljeno je da će državne mjere trajati do početka božićnih blagdana, što znači da restrikcije neće utjecati na period u kojem se odvija drugi val kolokvija, period u kojem bi praćenje nastave online ili samostalno bilo najviše problematično. Fakultet hrvatskih studija ne održava laboratorijske vježbe, tip predavanja koji bi mogao opravdati potrebu fizičkog dolaska na prostore fakulteta.
Na osnovu navedenih razloga zahtijeva se oslobađanje studenata od obveze prisustvovanja predavanjima do kraja prosinca 2020. godine.
* https://vlada.gov.hr/
**ukoliko je student nezaposlen


Studenti Fakulteta hrvatskih studija    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Studenti Fakulteta hrvatskih studija to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...