Zaustavljanje nove gradnje u zagrebačkim donjogradskim blokovima sve do donošenja novoga Generalnog urbanističkog plana ili do izmjena i dopuna postojećega plana

Picture_1.jpg

* Nakon potpisa peticije, na e-adresu koju upišete će vam stići poruka koju je potrebno potvrditi. Hvala!

 

Poštovani sugrađani i sugrađanke, 

Stanari donjogradskog bloka 124 (Martićeva – Vojnovićeva – Brešćenskog – Bauerova) posljednjih mjeseci vode borbu za zaustavljanje devastirajuće gradnje u unutrašnjem prostoru bloka, koja prijeti znatnom pogoršanju klimatskih i ostalih životnih uvjeta za stanare ove mikro lokacije. No, planiranu neprimjerenu gradnju vidimo i kao prijetnju za sve ostale donjogradske blokove, jer važeća prostorna regulacija do daljnjega to omogućuje.

Zagrebački donjogradski blokovi su dragocjena urbanistička baština. Unutar njih se nalaze dvorišta koja su svojim karakterom i svrhom namijenjena zadovoljavanju potreba stanara bloka i čitave četvrti, pa i grada u cjelini. Donji grad ima ukupno 168 blokova, od kojih je svega njih desetak zaštićeno obveznom izradom Urbanističkog plana uređenja (UPU) koji detaljno propisuje novu gradnju i intervenciju unutar bloka.  Svi ostali su prepušteni na milost i nemilost Generalnog urbanističkog plana (GUP-a) grada Zagreba. A to je jako loše, jer je GUP grada Zagreba zastarjeli dokument koji zagrebačkom prostoru nanosi više štete nego koristi te, kako se pokazuje, pogoduje privatnim investitorima.

Izrazito je važno da se u što skorije vrijeme propiše obvezna izrada Urbanističkog plana uređenja za sve donjogradske blokove.  A dok se to ne dogodi, izrazito je važno zaustaviti svaku novu gradnju u blokovskim dvorištima. 

Konkretno, na parceli (k.č. br. 6246/2, k.o. Centar) u unutrašnjosti bloka 124, tvrtka Kamgrad planira gradnju podzemne etaže ispod cijele parcele i dviju stambenih građevina u visini koja doseže do 4. kata.  Sve to na osnovu GUP-a, a bez Urbanističkog plana uređenja koji bi vodio brigu o specifičnostima bloka i primjerenosti gradnje. 

Izvorno, u tom prostoru je 1957. godine, pri izgradnji nebodera i okolnih zgrada, arhitekt Milan Žerjavić  planirao uređenje parka koji bi mogli koristiti svi stanari.

U slučaju planirane novogradnje unutrašnji prostor bloka sa zgradama koje ga okružuju, kao  jedinstveni urbanistički eko-sustav, trajno bi bio devastiran, a kvaliteta života i zdravlje svih stanovnika znatno narušeni. Samo neke od očitih posljedica su: gubitak sunčeve svjetlosti i cirkulacije zraka; povećana buka od prometa automobila i kamiona za odvoz otpada; velike količine klimatizacijskih uređaja, dizalica topline i drugih uređaja koji bi bukom i zagrijavanjem dodatno opteretili zatvorenu cjelinu dvorišta; znatno veća opterećenost prometne mreže; opterećenost komunalne infrastrukture i drugo. Ukratko, zbog potpune betonizacije parcele i gubitka postojećeg zelenila koje projektom kompenzira nekoliko patuljastih stabala koja, zbog podzemne garaže, nemaju dovoljno zemlje za rast, jačanja dvorišnog prometa i opterećenja novim toplinsko-rashladnim uređajima – negativna promjena mikroklime bloka, to jest dodatno povećanje temperature zraka u tom prostoru je neminovno. Što to znači danas, u vremenu enormno brzog rasta temperature zraka, kojemu svjedočimo svi, lako je zamisliti.  Uz sve ova planirana preizgrađenost, a što je najporaznije GUP-om dozvoljena, prijetnja je statici okolnih zgrada, već tijekom samih građevinskih radova. Podzemna garaža znači iskop 7.000 m3 zemlje, koja se kamionima mora izvesti kroz uski prolaz ispod naših zgrada. To praktički znači da bi preko naših podrumskih prostorija moralo prijeći najmanje tisuću kamiona nosivosti od 7 tona. I to samo za odvoz zemlje.  

Kako bi pokušali utjecati na prijeteće procese, dio stanara bloka 124 samoorganizirao se u neformalnu platformu „Blok je naš!“. Već smo se očitovali s primjedbama u procesu izdavanja lokacijske dozvole te uložili žalbu na izdanu lokacijsku dozvolu Gradskog ureda za prostorno uređenje Grada Zagreba. U tim smo očitovanjima ukazivali na bitne propuste i tražili izradu UPU-a kojim bi se definiralo cjelovito uređenje unutrašnjosti i mogući sadržaji primjereni bloku. Unatoč prigovorima i žalbama stanara, investitoru je izdana lokacijska dozvola, a nadležno tijelo Ministarstvo graditeljstva Republike Hrvatske odbilo je žalbu stanara te potvrdilo lokacijsku dozvolu investitoru 28.6.2022. godine  

O ovom slučaju  i našoj borbi izvještavali su i mediji:

HRT Labirint: https://fb.watch/dwiw0OEUTM/ 

zagrebi.hr: https://zagrebi.hr/nakon-gradnje-predimenzioniranog-bloka-u-branimirovoj-slicno-se-sprema-i-u-marticevoj-ulici/

net.hr: https://net.hr/danas/hrvatska/u-zagrebackom-bloku-grade-se-dvije-cetverokatnice-i-podzemna-garaza-dozvole-stizu-brzinom-munje-po-bandicevom-gup-u-a-mozemo-ne-poduzima-nista-48ea7142-074b-11ed-9a20-72d7cd3da307

 

„Blok je naš!“ protivi se ovakvoj devastirajućoj izgradnji, ali ne protivi se uređenju i primjerenoj izgradnji prostora bloka koja bi unaprijedila kvalitetu života i donijela koristan sadržaj svim stanarima. Posebno se zalažemo se za zadržavanje postojećeg zelenila, kao i za  dodatno ozelenjivanje urbanih blokova, te za zaštitu visokih stabala, koja znatno smanjuju porast temperature u gradovima. 

Galopirajuće klimatske promjene i ektremni valovi vrućine ugrožavaju naše živote, a vremena je sve manje. Možemo se obraniti jedino razumnim odnosom prema prostoru i okolišu u kojem živimo. Praksa koju dopušta važeći GUP izrazito je štetna jer omogućava  nerazumnu i devastirajuću gradnju unutar samih blokova. Ne možemo čekati nekoliko godina na donošenje novog  GUP-a. Ove ugrožavajuće procese moramo zaustaviti prije nego postane prekasno za sve nas! 

Od aktualne gradske vlasti tražimo da odlučnom političkom mjerom zaustavi novu gradnju u donjogradskim blokovima sve do donošenje novog GUP-a grada Zagreba ili do Izmjena i dopuna postojećeg GUP-a. To je potrebno napraviti žurno. Radi naše budućnosti. Radi budućnosti Donjega grada. Radi budućnosti grada Zagreba.

Pozivamo vas da nam se svojim potpisom pridružite u borbi za naš blok, ali i za sve donjogradske blokove! 

Prikupljeni potpisi biti će predani nadležnim uredima u Gradu Zagrebu, Uredu Gradonačelnika, Ministarstvu graditeljstva i Vladi Republike Hrvatske. 

Budimo odgovorni i svjesni građani koji se aktivno bore za svoj životni prostor i za zajedničko dobro!

Platforma “Blok je naš!” 

 


Platforma "Blok je naš!"    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I accept that Platforma "Blok je naš!" will be able to see all the information I provide on this form.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.


I give consent to process the information I provide on this form for the following purposes:
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...