PROŠIRENJE OVLASTI U TIMOVIMA T2 HITNE MEDICINE !

Quoted post

Šime

#28

2016-01-17 19:10

Pa svi mi koji radimo u tzv. T2 timovima ali i t1 ne bi se uopće trebali nazivati med. Teh.  Ili sestra,  jer taj posao niti ne obavljamo. Mi radimo posao paramedika i tako bi nas trebalo i klasificirati. I naravno educirati kao paramedika a ne med. Teh.  To.  Med. Sestre.(gdje u srednjoj školi djecu uče namještanju kreveta,  i dezinfekciju radnih površina uz hrpu njege,  što je za med. Sestru ptimjereno  ali i ne za budućeg djelatnika hmp)   Dakle ako želimo kvalitetnu HMP treba nam ponovo nova reforma vanbolničke  hitne medicinske pomoći.  

Replies


Gost

#39 Re:

2018-08-22 00:40:28

#28: Šime -  Pa svi mi koji radimo u tzv. T2 timovima ali i t1 ne bi se uopće trebali nazivati med. Teh.  Ili sestra,  jer taj posao niti ne obavljamo. Mi radimo posao paramedika i tako bi nas trebalo i klasificirati. I naravno educirati kao paramedika a ne med. Teh.  To.  Med. Sestre.(gdje u srednjoj školi djecu uče namještanju kreveta,  i dezinfekciju radnih površina uz hrpu njege,  što je za med. Sestru ptimjereno  ali i ne za budućeg djelatnika hmp)   Dakle ako želimo kvalitetnu HMP treba nam ponovo nova reforma vanbolničke  hitne medicinske pomoći.

Notorna glupost!  Uzmite u obzir značenje riječi 'paramedic' - što znači 'para'? Od grčkog jezika je a značenja 'nezgodno, nepravilno, pored' a podrazumijeva alternaciju ili modifikaciju. Dakle, označava nešto ili nekoga tko je tek pored, kraj medicine. Zašto se svi palite na tu riječ, jer mislite da vam daje veći značaj? Ona apsolutno nije primjerena jer naše medicinske sestre (bilo srednjoškolske bilo fakultetske) su itekako u medicini, medicinari koji znaju znanje! Nemojte implicirati da je sva sestrinska edukacija namještanje kreveta i dezinfekcija površina. Tada bi to značilo da niti nisu primjeren kadar za zaposlenje u sistemu hitne! Naše sestre jako dobro znaju klinike (trenutno stanje u petogodišnjim školama diskutabilno!), naročito oni fakultetski obrazovani, pa tako i farmakologiju i propedeutiku i hitna stanja i da ne nabrajam dalje. Slažem se samo sa idejom da naziv 'medicinski tehničar' nije primjeren jer naše muške kolege čini manje vrijednima, spuštajući ih na razinu tehnike, tehniciranja.  Medicinska sestra/tehničar specijalist hitne medicine je naziv koji treba nositi posebno educiran hitnjak u sistemu Hitne.  Eventualne varijante: 'Prvostupnik hitne medicine' ili 'Magistar hitne medicine'... Paramedik nikako jer naši su medicinari zdravstveno, medicinsko osoblje a ne nešto pored, usputno medicini.