Inicijativa roditelja Grada Zaprešića za ukidanje mjere da učenici od 5. razreda moraju obavezno nositi zaštitne maske u učionici za vrijeme trajanja nastave

Nema tome dugo kako smo u javnim glasilima čitali „Zaprešić - grad mladih, ali i najobrazovanijih u Zagrebačkoj županiji (https://lokalni.vecernji.hr/gradovi/zapresic-grad-mladih-ali-i-najobrazovanijih-u-zagrebackoj-zupaniji-10519). Upravo sada imamo priliku dokazati da je tome uistinu tako. Da je ovo grad koji ne izbjegava odgovornosti za donošenje odluka, koji kritički razmišlja i rješava probleme i preuzima odgovornost za rezultate rada i brine da obrazovanje i dalje ostane ponos i temelj na kojem će se grad i stanovništvo razvijati.

U protekle gotovo dvije godine svjedoci smo novog načina života uzrokovanog virusom koji je na globalnoj razini promijenio način na koji živimo, radimo, obrazujemo se. Posljedice su vidljive na mnogim razinama, od onih gospodarskih pa do socijalnih. Sve nas bune brojne preporuke i upute epidemiologa i kreatora politika koje su nerijetko kontradiktorne, nerijetko znanstveno neutemeljene, a i one koje to jesu izgubile su povjerenje velikog broja stanovništva. I dok mi odrasli tome možemo se oduprijeti svjesno birajući podržavamo li znanstveni pristup borbi protiv pandemije ili ne, naša djeca „žrtve su“ pojedinačnih uvjerenja i odluka o pravilima ponašanja.

Recentna znanstvena istraživanja govore da je utjecaj nošenja maski u školama minimalno utječe na brzinu širenja epidemije te da ukidanje maski bitno olakšava život djeci te stoga:

Mi roditelji djece koja pohađaju osnovne u Zaprešiću, pokrećemo inicijativu da se ukinu mjere da učenici od 5. razreda, kao i njihovi učitelji, nastavnici i stručni suradnici na području Grada Zaprešića moraju obavezno nositi zaštitne maske u učionici za vrijeme trajanja nastave, osim onih koji to žele.

Tražimo:

-  od ravnatelja osnovnih škola da žurno upute zahtjeve prema osnivačima da se za vrijeme nastave u učionicama ne nose maske. Ukoliko je potrebno tražimo hitno sazivanje školskih odbora i uvrštavanje teme na dnevni red. Nadalje, ako se smatra svrsishodnim tražimo da se i podnese zahtjev nadležnom ministarstvu za suglasnost za skraćivanje nastavnog sata na 40 minuta s ciljem skraćivanja cjelokupnog nastavnog dana a kako bi se zadovoljile ostale epidemiološke preporuke (provjetravanje, čišćenja i sl.) s obzirom na dvosmjenski rad škola

- od stožera Civilne zaštite Grada Zaprešića da raspravi mogućnost nenošenja maski u osnovnim školama i donese odluku da učenici osnovnih škola od 5. razreda s područja Grada Zaprešića i njihovi učitelji, nastavnici i stručni suradnici ne moraju obavezno nositi zaštitne maske u učionici za vrijeme trajanja nastave, osim onih koji to žele.

Čime potkrepljujemo naše zahtjeve: Praksom koju je već uveo Grad Varaždin te recentnim  istraživanjima koja govore da je utjecaj korištenja maski u populaciji minimalno usporava širenje epidemije(10% - ako je 30% veće korišrenje maski) i to primarno u populaciji starijoj od 50 godina. Poznato je da djeca manje šire virus od ostalih. Kada bismo svu djecu natjerali da stalno nose maske brzina širenja epidemije smanjila bi se neznatno smanjila što nikako ne opravdava djece da žive pod maskama. Otvoreni prozori u učionicama su i značajno su učinkovitija mjera za usporavanje širenja virusa. Isto se se može primijeniti i za djecu koja pohađaju srednje škole.

Dodatno, donesene mjere poput one u Osnovnoj školi Ljudevita Gaja da ručak može biti samo od 13-13:00h za svu djecu gdje će sva djeca jedne škole (obje smjene) na malom prostoru biti bez maski dodatno govori u prilog da nije potrebno nošenje maski tijekom nastave.

Nadalje, opće je poznata činjenica da djeca u dobi od 11 (a često ranije) ulaze u intenzivnu fazu razvoja, koja je rizik sama po sebi. Svjedočimo i porastu depresivnih i anksioznih stanja kod djece, pokušaja samoubojstava (u prvih pet mjeseci 2021. među djecom u dobi do 14 godina broj pokušaja suicida skočio je za 66% u odnosu na godinu prije, a u dobi od 15 do 18 godina 55 posto). S druge strane prezentiraju nam se istraživanja koja pokazuju da se djeca teško nose s pandemijom, da je učenicima draže biti u školi nego online te da je pandemija kod njih, slično kao i kod ostatka populacije, ostavila tragove kako na fizičkom tako i na mentalnome zdravlju.

S obzirom da nema nikakvog plana kako će se škole, nastavnici, roditelji, nositi sa svim ovim pitanjima, kako će se društvo nositi za zagađenjem okoliša koje su nam maske prouzročile, najmanje što možemo učiniti za našu djecu i ovaj Grad  je da oslobodimo djecu od nošenja maski u osnovnim školama.