P E T I C I J A za hitno izmještanje migranata iz urbanog i naseljenog dijela grada Bihaća

Građani grada Bihaća  dole potpisani , podnose i zahtjevaju odgovor i hitno postupanje na sljedeću:  

                                                  P E T I C I J U

za hitno izmještanje migranata iz urbanog i naseljenog dijela grada Bihaća

Upućujemo :

-        Medjunarodna organizacija za migracije u BiH – IOM BiH

-        n/r Premijera FBiH  g.din Fadil Novalić

-        Vijeće ministara BiH

-        n/r ministar Dragan Mektić, Ministarstvo sigurnosti BiH

-        n/r ministar unutrašnjih poslova FBiH g.din Aljoša Čampara

-        FUP

-        Služba za poslove sa strancima BiH

-        n/r premijer USK, g.din Mustafa Ružnić

-        n/r ministar Jasmin Karabegović, Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

-        n/r Komesar policije Mujo Koričić

-        Skupština USK

-        n/r gradonačelnik Grada Bihaća, g.din Šuhret Fazlić

-        Gradsko vijeće   Bihać

-        JP Željeznice FBiH

Zahtjevamo od gore navedenih nadležnih kako državnih, tako i međunarodnih predstavnika da po hitnom postupku izmjeste sve prisutne migrante na području urbanog i naseljenog dijela grada Bihaća na adekvatnu lokaciju izvan grada Bihaća, a koja ispunjava minimalno-tehničke uslove za smještaj i boravak  na istoj.

Zahtjevamo da se migranti smjeste u jedan prihvatni centar izvan grada Bihaća unutar kojeg će im biti pružene sve neophodne usluge – registracija, zdravstvena zaštita, prehrambeni i odjevni predmeti i sl., odnosno omogućeni minimalni životni standardi i ispoštovano njihovo dostojanstvo, a sve u cilju izbjegavanja njihove potrebe za dodatnim izlascima izvan centra obzirom da se u većini slučajeva radi o osobama nepoznatog identiteta, odnosno osobama koje nemaju nikakve identifikacione dokumente.

Kao takvi, migranti su u proteklom periodu narušavali i narušavaju i dalje  javni red i mir u užem centru grada, te samim tim prouzrokuju nesigurnost i stvaraju nemir među građanima grada Bihaća i USK-a  što je rezultiralo mirnim protestima građana u centru grada Bihaća ,kao  i sada ovom peticijom.

Zahtjevamo izmještanje migranata kako zbog osiguranja njihovih prava , tako i zbog osiguranja prava građana USK-a  i sigurnosti naše djece.

Zahtjevamo od IOM-a  da  konačno počnu da poštuju građane USK-a  i njihova prava , kao i zakone države Bosne i Hercegovine .

Građani Bihaća daju punu podršku  komesaru policije Muji Koričiću i  svim pripadnicima policije Unsko Sanskog Kantona  na aktivnostima  koje provode u cilju zaštite građana  USK-a i njihovih prava kao i na aktivnostima i mjerama  vezanim za stvaranje  sveukupne sigurnosti na ovom području.

Zahtjevamo od Vlade FBiH i JP Željeznice FBiH da do daljnjeg obustave saobraćajnu liniju (talgo voz)  na relaciji Sarajevo – Bihać - Sarajevo .

Ističemo da peticija nije upućena kao bilo kakav oblik stigmatiziranja migranata ili njihovih ljudskih prava, nego je upućena kao temeljno ljudsko pravo nas građana na život, osobnu sigurnost, poštovanje privatnog i porodičnog života, doma i komuniciranja, prava na zdravstvenu zaštitu i zaštitu našeg okoliša


Udruženje građana Bihać    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Udruženje građana Bihać to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI

Primit ćete e-mail s poveznicom kako biste potvrdili svoj potpis. Kako bi bili sigurni da primate naše e-mailove, molimo dodajte info@peticijeonline.com u svoj adresar ili popis sigurnih pošiljatelja.

Molimo uzmite u obzir da ne možete potvrditi svoj potpis odgovarajući na ovu poruku.
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...