Peticija za zaštitu Dolačkih Mandroča i dizalice - škvera - Zajedno za Dolac i Šibenik

Peticija za zaštitu Dolačkih Mandroča i dizalice - škvera, stop betonizaciji i devastaciji vizure i kulturno povijesnog nasljeđa gradskog predjela Dolac.

Ovom peticijom od gradske i županijske vlasti zahtjevamo:

1. Da posebno zaštiti i očuva izgled i namjenu Dolačkih Mandroča i tradicionalnu lokaciju gdje domicilno stanovništvo i korisnici istog održavaju svoja plovila, tzv. 'suhi vez'.

2. Za 'Mandroče' zahtjevamo da se ne dozvoli ikakvo širenje ceste tj. nasipanje 'Mandroča' koje je itekako planirano te kao idejno riješenje trenutne Gradske Vlasti, predstavlja problem jer istovremeno 'briše' trenutnu vizuru i postojeće stanje koje je glavni razlog dolaska turista i posjetitelja ovog starog Gradskog predjela koji je također pod zaštitom konzervatora, te njihovo pomicanje s lokacije gdje trenutno jesu ne donosi apsolutno ni jednu pozitivnu činjenicu;
uvođenje još jedne prometne trake u Dolac stvara dodatan promet te se tako nipošto ne riješava problem već se stvara novi, dodatna prometna traka prvi red do mora smanjuje vrijednost nekretnina koje su direktno oštećene i kojima se umanjuje ista, stvara se dodatan promet, a zabrana rada škvera u Docu i njegovo brisanje sa trenutne lokacije te postavljanje novih 20ak parkirnih mjesta ne riješava problem parkinga već stvara dodatan udarac na sve korisnike i stanovnike Gradskog predjela Dolac, gdje više neće biti moguće plovilo adekvatno pripremiti za Zimu i nadolazeću sezonu

3. Zahtjevamo da se funkcija tog dijela javne gradske površine zadrži u namjeni u kakvoj jeste i danas, te da domicilno stanovništvo kao i korisnici istog, imaju pravo i dalje koristiti tu javnu površinu za rad na svojim plovilima.

Svrha ove peticije je da se sačuva autentičnost vizure Doca, posebno dijela Mandroča, te autentičnost korištenja i namjene javne gradske površine, po kojoj je Dolac itekako prepoznatljiv, a što Dolac upravo zbog toga čini jedistvenim i prepoznatljivim.

Zajedno za Dolac i Šibenik koji svakako zaslužuje bolje.