Podrška radnika i direktoru Dragotinu Varga. Direktor i Uprava ITAS-a štrajkaju glađu:'Žele nas ugasiti, a imamo 7,2 milijuna narudžbi."

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta

Ulica grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Poštovani g. Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta

Grupa od Vardara do Triglava pridružujemo se radnika i derektoru Dragotinu Varga. Zajedno sa drugim građanima u protestima, dobro znamo da je moguća drugačija, bolja Hrvatska.

Podrška radnika i direktoru Dragotinu Varga. Direktor i Uprava ITAS-a štrajkaju glađu:'Žele nas ugasiti, a imamo 7,2 milijuna narudžbi."

"Zbog duga od 900 tisuća kuna od čega 400 tisuća ivanečkom komunalnom poduzeću IVKOM-u, jutros od 8 sati direktor i Uprava ITAS-a počeli su štrajk glađu. Dvjestotinjak radnika nastavlja s radom zbog narudžbi koje moraju ispuniti. Tvrde - redovito posluju, a dug žele vratiti, a nisu isplatili dio plaće za studeni i prosinac.

- Moj štrajk nije usmjeren ni protiv koga. Ako se ugasimo, a mi smo jedina alatna industrija u Hrvatskoj - više proizvodnje alatnih strojeva neće biti. Blokirala me jedna mala banka za 48 tisuća eura i domaća gradska firma s kamatama od 314 i 104 tisuće kuna. Žele da se proizvodnja u ITAS-u ne održi. Dobivam informacije s terena da svi postavljaju pitanje tko je vlasnik ITAS-a. Dakle u Hrvatskoj radnici ne bi smjeli biti vlasnici, kazao je direktor Dragutin Varga. Dodao je kako "se sve radi da se proizvodnja ugasi da netko dobije ITAS za 3 do 4 milijuna kuna, a on danas vrijedi preko 30 milijuna.

Dug od 400 tisuća kuna je nastao, dodaje Varga, jer je bivši direktor uzeo 'revolving kredit' a ako znaš da te više nema - on je znao da ga ne mora ni vraćati. Dodao je kako ih ne blokiraju dobavljači te da su u zadnjih mjesec dana dobili 7,2 milijuna narudžbi kojih prije nije bilo. U interesu mu je da mu radnici i inženjeri idu vani po Njemačkoj i drugdje - i uče. Ušli su i u projekt inovacije i razvoja, a to su punionice za električne automobile, naglasio je Varga. 

IVKOM reagirao na Vargine navode

Na Vargine navode reagirali su iz tvrtke Ivkom-plin d.o.o. Ivanec. Poručuju kako rješenje o ovrsi Ivkom-plina za koje g. Varga navodi da se radi  o "kamati iz 2012. godine", jesu utuženi računi ispostavljeni Itasu s osnova kašnjenja u podmirenju računa za isporučeni plin. Računi s osnova zakašnjenja u plaćanju računa za isporuku plina u periodu od siječnja 2012. do kolovoza 2019. su se s danom 1. prosinca 2019. godine popeli na iznos od 225.053,10 kn, koji iznos je i utužen pokretanjem ovrhe pred javnim bilježnikom.

Dana 2. prosinca 2019. javni bilježnik je donio rješenje o ovrsi koje je postalo pravomoćno i ovršno dana 13. prosinca 2019. g. i ono je poslano FINA-i na prisilnu naplatu 31. siječnja 2020.. Posebno napominjemo da je rješenje o ovrsi poslano FINA-i u dogovoru  s gospodinom Vargom, a sve u cilju kako se Itasu, zbog postojećeg redovnog dugovanja, ne bi isključio plin koji mu je potreban za nastavakproizvodnje, stoji u priopćenju.

Naime, trenutno stanje u knjigovodstvenim karticama Ivkom-plina je da (uz navedeno utuženo dugovanje s osnova obračuna kamata zbog zakašnjenja u plaćanju isporučenog plina), Itass 31. prosinca 2019. godine Ivkom-plinu duguje još daljnjih 178.882,72 kn za utrošeni plin. Svih proteklih godina Ivkom-plin putem dogovora i pregovora s upravom društva Itasu izlazi u susret i ulaže velike napore kako bi pomogao poduzeću na način da mu omogući kontinuiranu opskrbu plinom i nesmetanu proizvodnju.

Podsjetimo, ITAS je u jesen 2005. godine štrajkao, jer plaće nisu vidjeli 5 mjeseci, a tvrtka je bila pred otpisom. Nastavili su raditi zahvaljujući potpori države, ali i otpisu potraživanja samih radnika. Radnici su preuzeli tvrtku i jedini su u Hrvatskoj gdje su poslodavci direktoru."

 

Link:https://vijesti.hrt.hr/580143/dio-radnika-itas-a-ide-u-strajk-glau

 

Hvala 


Grupa od Vardara do Triglava    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Grupa od Vardara do Triglava to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.

We will not display your email address publicly online.

We will not display your email address publicly online.
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...