Podrška radnika i direktoru Dragotinu Varga. Direktor i Uprava ITAS-a štrajkaju glađu:'Žele nas ugasiti, a imamo 7,2 milijuna narudžbi."

Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta

Ulica grada Vukovara 78
10 000 Zagreb

Poštovani g. Darko Horvat, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta

Grupa od Vardara do Triglava pridružujemo se radnika i derektoru Dragotinu Varga. Zajedno sa drugim građanima u protestima, dobro znamo da je moguća drugačija, bolja Hrvatska.

Podrška radnika i direktoru Dragotinu Varga. Direktor i Uprava ITAS-a štrajkaju glađu:'Žele nas ugasiti, a imamo 7,2 milijuna narudžbi."

"Zbog duga od 900 tisuća kuna od čega 400 tisuća ivanečkom komunalnom poduzeću IVKOM-u, jutros od 8 sati direktor i Uprava ITAS-a počeli su štrajk glađu. Dvjestotinjak radnika nastavlja s radom zbog narudžbi koje moraju ispuniti. Tvrde - redovito posluju, a dug žele vratiti, a nisu isplatili dio plaće za studeni i prosinac.

- Moj štrajk nije usmjeren ni protiv koga. Ako se ugasimo, a mi smo jedina alatna industrija u Hrvatskoj - više proizvodnje alatnih strojeva neće biti. Blokirala me jedna mala banka za 48 tisuća eura i domaća gradska firma s kamatama od 314 i 104 tisuće kuna. Žele da se proizvodnja u ITAS-u ne održi. Dobivam informacije s terena da svi postavljaju pitanje tko je vlasnik ITAS-a. Dakle u Hrvatskoj radnici ne bi smjeli biti vlasnici, kazao je direktor Dragutin Varga. Dodao je kako "se sve radi da se proizvodnja ugasi da netko dobije ITAS za 3 do 4 milijuna kuna, a on danas vrijedi preko 30 milijuna.

Dug od 400 tisuća kuna je nastao, dodaje Varga, jer je bivši direktor uzeo 'revolving kredit' a ako znaš da te više nema - on je znao da ga ne mora ni vraćati. Dodao je kako ih ne blokiraju dobavljači te da su u zadnjih mjesec dana dobili 7,2 milijuna narudžbi kojih prije nije bilo. U interesu mu je da mu radnici i inženjeri idu vani po Njemačkoj i drugdje - i uče. Ušli su i u projekt inovacije i razvoja, a to su punionice za električne automobile, naglasio je Varga. 

IVKOM reagirao na Vargine navode

Na Vargine navode reagirali su iz tvrtke Ivkom-plin d.o.o. Ivanec. Poručuju kako rješenje o ovrsi Ivkom-plina za koje g. Varga navodi da se radi  o "kamati iz 2012. godine", jesu utuženi računi ispostavljeni Itasu s osnova kašnjenja u podmirenju računa za isporučeni plin. Računi s osnova zakašnjenja u plaćanju računa za isporuku plina u periodu od siječnja 2012. do kolovoza 2019. su se s danom 1. prosinca 2019. godine popeli na iznos od 225.053,10 kn, koji iznos je i utužen pokretanjem ovrhe pred javnim bilježnikom.

Dana 2. prosinca 2019. javni bilježnik je donio rješenje o ovrsi koje je postalo pravomoćno i ovršno dana 13. prosinca 2019. g. i ono je poslano FINA-i na prisilnu naplatu 31. siječnja 2020.. Posebno napominjemo da je rješenje o ovrsi poslano FINA-i u dogovoru  s gospodinom Vargom, a sve u cilju kako se Itasu, zbog postojećeg redovnog dugovanja, ne bi isključio plin koji mu je potreban za nastavakproizvodnje, stoji u priopćenju.

Naime, trenutno stanje u knjigovodstvenim karticama Ivkom-plina je da (uz navedeno utuženo dugovanje s osnova obračuna kamata zbog zakašnjenja u plaćanju isporučenog plina), Itass 31. prosinca 2019. godine Ivkom-plinu duguje još daljnjih 178.882,72 kn za utrošeni plin. Svih proteklih godina Ivkom-plin putem dogovora i pregovora s upravom društva Itasu izlazi u susret i ulaže velike napore kako bi pomogao poduzeću na način da mu omogući kontinuiranu opskrbu plinom i nesmetanu proizvodnju.

Podsjetimo, ITAS je u jesen 2005. godine štrajkao, jer plaće nisu vidjeli 5 mjeseci, a tvrtka je bila pred otpisom. Nastavili su raditi zahvaljujući potpori države, ali i otpisu potraživanja samih radnika. Radnici su preuzeli tvrtku i jedini su u Hrvatskoj gdje su poslodavci direktoru."

 

Link:https://vijesti.hrt.hr/580143/dio-radnika-itas-a-ide-u-strajk-glau

 

Hvala 


Grupa od Vardara do Triglava    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

By signing, I authorize Grupa od Vardara do Triglava to hand over the information I provide on this form to those who have power on this issue.


ILI
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...