PROŠIRENJE OVLASTI U TIMOVIMA T2 HITNE MEDICINE !

Quoted post

Dea

#7

2016-01-16 08:57

Jeste li sigurni da bas svi iz t2 mogu raditi taj posao bez doedukacije? Vjerujem da su mnogi sposobni, ali jesu li svi? I zasto je doedukacija problem odnosno zasto trazite Pravilnik bez doedukacije za sve iz t2? Nije omogucena ili traje predugo? Nije mi jasno, pa bi molila da mi netko objasni prije potpisivanja peticije, kako bih mogla drugima koji me pitaju za objasnjenje dati odgovor. Hvala.

Replies

dražen volf
Autor ove peticije

#10 Re:

2016-01-16 09:24:32

#7: Dea -  

 Za postaviti venski put odnosno infuziju mislim da je velika vecina med.sestara/tehnicara educirana a sto se tice adrenalina ako ozivljavate pacijenta koji nema tlaka ni pulsa i ne dise mislim da mu adrenalin samo moze pomoci... znaci potrebno je definirati stanja kad i koji lijekovi se mogu dati... nitko od nas ne bježi od edukacije ali evo 4 godine su prosle i nista od toga. Mislim da je ovo kako se sad radi najgora opcija. A sto se tice pitanja da li sam siguran da li svi iz T2 mogu raditi bez doedukacije ja to ne znam da li mogu, ali T2 ekipe postoje i rade i svi imaju odobrenje za samostalan rad od HKMS..

xy

#27 Re:

2016-01-17 18:45:05

#7: Dea -  

Postavljanje venskog puta i davanje fiziološke otopine su vještine oko kojih se vrti sestrinska zadaća u gotovo svakoj intervenciji. U hrvatskoj je zakonom ograničen djelokrug sestre na direktan nalog liječnika bez čega sestra/tehničar ne može djelovati u pružanju parenteralne (venske) terapije otopinama (tekućinama) ili lijekovima. Vani to nije tako - ambulance technitians i paramedics (kako ih zovu) školovanjem nisu ni blizu našim sestrama, već završavaju 6-mjesečne tečajeve kojima im daju odobrenje za postavljanje venskog puta i primjenu npr fiziološke otopine, lijeka protiv boli i sl.  Zar mislite da se školovanje naše sestre može usporediti sa šestomjesečnim tečajem, ili da višegodišnji radni staž jedne sestre na hitnoj pomoći treba dodatno educirati?  Med. sestra/tehničar u hrvatskoj ne bi bili primljeni u radni odnos na hitnoj pomoći da nemaju osnovno znanje o kojemu je ovdje riječ. 

Mladi tehničari trebali bi proći tečajeve naprednog održavanja života (ALS) ili još bolje, niti ne raditi u T2 timovima dok nemaju određeni staž u nogama.