Demokratski deficit u nastajanju: Ukidanje predmeta Politika i gospodarstvo u strukovnim školama

Komentari

#33

Smatram da mladi imaju deficit političke pismenosti, a ukidanjem predmeta razina iste će se dodatno umanjiti.

Ivana Plazonić (zagreb, 2023-12-12)

#48

Jer smatram kako je bitno učenike strukovnih škola učiti o ovim temama.

Matea Pili Malec (Zagreb, 2023-12-13)

#50

Smatram da je politička pismenost u Hrvatskoj na poražavajuće niskoj razini.

Klementina Lešković (Gornja Stubica, 2023-12-13)

#67

Potpisujem jer je ukidanje društveno-humanističkih predmeta poglupljivanje ucenika i nema nikakvog smisla.

Jadranka Težački (Varaždin, 2023-12-13)

#71

Smatram da je ovakav tip/vrsta predmeta neophodan u strukovnim/obrtnickim skolama, buducu da je to jedino mjesto gdje se ucenici ovakvog tipa skola mogu upoznati s osnovnim pojmovima demokracije, ljudskih prava, politickom pismenoscu, osnovama poduzetnistva...

DRAGANA KATUNARIĆ (ZAGREB, 2023-12-13)

#74

Potpisujem jer su mladi već sada politički nepismeni, i to u sramotnoj i zabrinjavajućoj mjeri. Smatram da bi satnicu trebalo povećati, a ne ukinuti ovaj predmet i doista mi je nevjerojatno da se razmišlja o ukidanju.

Julija Herceg (Zabok, 2023-12-13)

#75

Smatram da Politika i gospodarstvo treba ostati kao nastavni predmet

Ivana Brajković (Zagreb , 2023-12-13)

#96

Smatram da je ovakva obrazovna politika sramotna za 21. stoljeće i Hrvatsku kao demokratsku državu koja naše učenike želi diskriminirati oduzimajući im pravo na političku pismenost, a posljedično i na još veću građansku pasivnost i nerazumijevanje demokratskih procesa.

Ivana Žnidarić Kajić (Varaždin, 2023-12-13)

#101

Osim što se učenicima u strukovnim školama oduzima pravo na političku i ekonomsku pismenost, također, oduzima im se pravo ravnopravnog sudjelovanja na ispitima državne mature. Osim što je matura prilagođena programu gimnazija, ukidanjem politike i gospodarstva u strukovnim školama još se više otežava nastavak školovanja učenicima strukovnih škola. Kako će položiti ispit državne mature iz politike i gospodarstva, ako će se navedeni predmet ukinuti? Svi mogu provjeriti da je politika i gospodarstvo kao predmet jedan od najčešćih izbora na državnoj maturi. Strukovne škole bi trebale pripremati učenika za tržište rada, ali i daljnje školovanje - barem na papiru.

Nikola Bosilj (Čehovec, 2023-12-13)

#102

Nenad Kos potpisuje

Nenad Kos (Varaždin, 2023-12-13)

#103

Smatram da djeca u strukovnim školama i bez politike i gospodarstva imaju premalo znanje o demokratskom društvu i kako participirati u njemu, ukidanjem istog predmeta nastavljamo stvarati društvo idiota koji ne znaju što je kvorum ili biračko pravo!

Ivan Bosilj (VARAŽDIN, 2023-12-13)

#109

/

Melanija Klarić (Varaždin, 2023-12-13)

#114

Marina Branilović

Marina Branilovic (NEDELISCE, 2023-12-13)

#131

Potpisujem jer smatram da je potrebno raditi na podizanju političke pismenosti mladih u Hrvatskoj, a ovaj potez mi se čini kao da ne ide u smjeru ispunjenja tog cilja. Možda je potrebno prilagoditi kurikulum predmeta, ali ne i ukinuti ga

Tomislav Vidović (Zagreb, 2023-12-14)

#138

Učenik nije samo osoba koja u školi uči struku od koje će živjeti jer čovjek nije samo biće koje privređuje. Čovjeka je puno, puno više od toga i on je puno toga. On je i političko biće dio zajednice u kojoj živi i svojim djelovanjem može pridonijeti njenom razvoju. Smatrate da mladi koji se obrazuju u strukovnim školama imaju pravo razvijati demokratski načina mišljenja, sposobnost zauzimanje stavova prema aktualnim političkim zbivanjima, stjecati znanja o politici kao društvenom fenomenu, političkim institucijama i političkim procesima kako bi se tijekom života mogli zauzimati za sebe i poboljšavati kvalitetu vlastitoga života i zajednice u kojoj žive. Učenici strukovnih škola su ravnopravni građani ove Zemlje i ne mogu biti stavljeni na marginu političkih procesa. Činom ukidanja osnova političkog obrazovanja kod učenika koji se obrazuju u strukovnim školama se šalje jasna poruka da oni nisu dovoljno vrijedni i sposobni da sudjeluju u političkom životu zajednice već oni s kojima će se lako manipulirati stavljajući ih u podanički položaj. Moji učenici su vrijedni i sposobni i imaju pravo usvajati temeljna znanja o politici i biti aktivni građani Republike Hrvatske i Europske unije. Učenici strukovnih škola zaslužuju puno bolju percepciju onih koji su se odlučili na ukidanje obrazovanja o politici jer oni nisu nesposobni za sudjelovanje u političkom životu ove Zemlje

Anita Bubak (Požega, 2023-12-14)

#145

-

Snježana Gretić (Našice, 2023-12-14)

#171

Smatram da je politička pismenost iznimno važna za mlade naraštaje kako bi ih se podučilo kritički misliti te aktivno i pasivno sudjelovati u političkom životu države.

SANDRA ERLAČ HULAMA (Varaždin, 2023-12-14)

#188

Umjesto da se politička pismenost građana podigne na više razine, sramotno bi bilo ukidati ovaj predmet gdje u vrlo oskudnoj stanici barem djelomično građani mogu naučiti osnove funkcioniranja zajednice u kojoj žive.

Marina Vrdoljak (Samobor, 2023-12-14)Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...