Ukidanje odluke ministarstva o "ispravljanju" popisa djela za višu razinu državne mature iz hrvatskog jezika

Maturanti, profesori, ministre,

mi smo generacija kojoj su štrajk i korona otežali zadnje dvije godine školovanja do točke u kojoj nismo kvalitetno mogli odraditi osnovno gradivo zadano starim kurikulumom. Posljednja smo generacija koja će pisati maturu po tom istom kurikulumu.

Prošlotjedno naknadno dodavanje Marinkovićeva Kiklopa na popis djela u sklopu uputa za pisanje eseja na višoj razini državne mature iz hrvatskog jezika skoro dva mjeseca nakon objavljivanja "provjerenog" kataloga šokiralo nas je i naljutilo. Smatramo da je nedopustivo, u vidu trenutne globalne situacije i načina na koji se ona odražava na našu školsku svakodnevicu, napraviti ovakav propust prilikom izdavanja najvažnije upute za najbitnije testiranje našeg ukupnog školskog znanja.

Pozivamo se na Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o polaganju državne mature donesenom 2019. Člankom 3. uvedena je promjena kojom je NCVVO obvezan objaviti ispitne kataloge do 1. listopada tekuće školske godine u kojoj se polažu ispiti državne mature.

Ovom peticijom želimo iskazati naše nezadovoljstvo i nepravdu koju osjećamo kao generacija koju je ova pandemija najviše pogodila. Tražimo ukidanje odluke ministarstva i NCVVO-a o naknadnom stavljanju Kiklopa na popis djela za esej na A razini državne mature iz hrvatskog jezika za 2021. godinu.

Ako se slažete s našim stavovima, molimo Vas podršku.

Maturanti 2020./2021.


Maturanti 2020./2021.    Kontaktirajte pokretača peticije

Potpišite ovu peticiju

Potpisivanjem prihvaćam da će Maturanti 2020./2021. moći vidjeti sve informacije koje navedem u ovom obrascu.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.

Nećemo prikazivati vašu e-mail adresu javno online.


Dajem privolu za obradu informacija koje dostavim u ovom obrascu za sljedeće svrhe:
Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...