Bolji javni prijevoz u gradu Samoboru

Komentari

#10

...mi je dosta da nemam kako na posao vikendom

Vladimira Pestelic (Samobor, 2023-11-17)

#19

Potposujem jer je dosta manipulacije ,skupih karata i bezobraluka ,jer je vrijeme za promjene .

Mateja Cesnik (Samobor, 2023-11-17)

#23

Zelim bolji javni prijevoz
Najbolje zet da se uvede

Ana-Maria Mihelić (Samobor, 2023-11-17)

#29

je prijevoz jako los

Ivana Gašparović Ex Maček (Zagreb, 2023-11-18)

#30

I mi ovisimo nažalost o samoborčeku

Kristina Gabriša (Sveta Nedelja , 2023-11-18)

#33

Slažem se sa svime, gore navedenim. Autoturist je isto u pitanju.

Maja Sirovica (Samobor, 2023-11-18)

#39

Prijevoz je grozan, mali busevi upitne ispravnosti, "rijetki" polasci osobito vikendom.

Renata Gregurić (Samobor , 2023-11-18)

#43

Kasnim svaki dan na posao, lijeti nema klime, mali bus bez klime, zavjesa mogucnosti otvoriti prozor salju za Zagreb

Gordana Razum (Samobor, 2023-11-18)

#44

Pozgaj

Irena Požgaj (Samobor , 2023-11-18)

#50

Sramota za javni prijevoz,koliko kosta karta a buseva ili nema,ili su poluispravni.sve manje polaska,o ovoj gluposti izmedu Samoborceka i Autoturista gdje samo Autoturist vozi djecu a Samoborcek nezeli stat na stanici djeci makar imaju novac za platit kartu jer im taj bus odgovara,vizac ih stjera van i nezeli ih vozit niti ako kartu plate...sramota za Samobor!

Jasna Kuhar (Samobor, 2023-11-18)

#96

Slabinac

Radmila Slabinac (Bregana-Samobor, 2023-11-18)

#100

Potpisujem jer zaista Samoborčeku nije mjesto u javnom prijevozu jer je to sve samo ne prijevoz,od nedolaska,od prijevremenog kretanja na polazak do svega ostalog...uzimaju toliko velike novce a kvaliteta usluge je jedna velika 0 ... dno dna ...eto toliko...

Pavošević Marina (Samobor , 2023-11-18)

#110

... jer imamo pravo na normalan i redovan javni prijevoz

Renata Domazet (Sveta Nedelja, 2023-11-19)

#113

Potpisujem jer krajnje je vrijeme da se ovi neadekvatni prijevoznici Samoborček i Autoturist maknu iz grada i ne truju više zrak sa svojim groznim uslugama.

Novak Irena (Samobor, 2023-11-19)

#117

Dijete se vozi već treću godinu u skolu. Mogu reci samo da je preloše. Od stanja vozila, profesionalnost vozača, učestalosti vožnja i to pogotovo vikendima.

Milena Midenjak (Samobor, 2023-11-19)

#127

je stvarno za moja 4 đaka bilo i ostalo iscrpljujuće opravdavati česta kašnjenja

Dubravka Đimbrek Inkret (Samobor , 2023-11-20)

#135

Potpisujem peticiju jer je Samobor satelitski grad Zagreba koji ima najgore riješeno pitanje javnog prijevoza. Ovaj problem odnosi se i na Autoturist, a ne samo na Samoborček! Broj dnevnih polazaka (pogotovo vikendom) neću komentirati. Zaprešić i Velika Gorica imaju redovito pune autobuse s noćnim linijama. Spomenuti prijevoznici sami snose odgovornost za manji broj putnika zbog visokih cijena i broja dnevnih polazaka. Naravno, Zaprešić i Velika Gorica financiraju ZET, ali bi ipak samoborski javni prijevoz trebao biti u boljem stanju.

Ne vjerujem da Grad može riješiti ovaj problem. Problem treba uputiti u što većem broju na Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture i na Zagrebačku županiju. Sve je mnogo kompleksnije nego što to izgleda na prvi pogled! U prilogu je sve objašnjeno:

Poštovani,vezano uz vaš e-mail od dana 21. lipnja 2023. godine dostavljamo vam odgovor na temelju Zakona o prijevozu u cestovnom prometu („Narodne novine“, br. 41/18, 98/19, 30/21, 89/21 i 114/22; dalje u tekstu: Zakon).

Međužupanijski prijevoz putnika obavlja se temeljem dozvole, koju izdaje na zahtjev prijevoznika Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a nakon provedenog postupka usklađivanja voznih redova. Budući da se postupak usklađivanja voznih redova kojeg obavlja Hrvatska Gospodarska komora trenutno ne provodi nije moguće uvođenja novih linija, povećavanje broja stajališta ili mijenjanje vremena polaska na postojećim linijama. Prema odredbi članka 26. Pravilnika o obavljanju javnog linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu („Narodne novine“, broj 116/19), postoji samo mogućnost odobravanja izmjena voznih redova za međužupanijske linije ako se radi o izmjeni itinerara bez promjene vremena polaska, smanjenju broja polazaka, smanjenju broja stajališta, učestalosti održavanja, skraćenju relacije ili izmjene načina održavanja sa stalne u sezonsku liniju i obratno. Povezanost gradova Samobora i Zagreba odvija se kao međužupanijski prijevoz putnika na temelju dozvola koje posjeduju prijevoznici Samoborček EU grupa d.o.o. Samobor i AUTOTURIST d.o.o. Samobor. Prijevoznici moraju obavljati javni linijski prijevoz putnika u unutarnjem cestovnom prometu u skladu s Zakonom o prijevozu u cestovnom prometu, potpisanim ugovorima o javnoj usluzi, važećim voznim redovima, važećim dozvolama, važećim cjenicima te Općim uvjetima prijevoza.
Jedno od rješenja problema prometne povezanosti između gradova Samobora i Zagreba je upravo u članku 33. stavku 6. Zakona o prijevozu u cestovnom prometu (Narodne novine, br. 41/18, 98/19, 30/21, 89/21 i 114/22) gdje je propisano da dvije ili više jedinica područne (regionalne) samouprave mogu, ovisno o prijevoznim potrebama i stanju na prijevoznom tržištu, zajednički potpisati ugovor o javnoj usluzi prijevoza i za međužupanijske linije čija duljina u jednom smjeru prema daljinaru ne prelazi 100 kilometara, a navedenom konkretnom primjeru Zagrebačke županije i Grada Zagreba.
Zagrebačka županija je 08. prosinca 2021. godine sklopila ugovor o prijevozu kao javnoj usluzi sukladno Uredbi (EZ) br. 1370/2007 na razdoblje od dvije godine. Sklapanjem ugovora osigurao se javni prijevoz putnika u cestovnom prometu na području županije određen mrežom linija, a koju čine vozni redovi koji su bili sastavni dio dozvola za obavljanje županijskog linijskog prijevoza putnika autobusom u cestovnom prometu ugovorenih operatera.
Budući da je Zagrebačka županija trenutno u pripremi sklapanja ugovora javne usluge odnosno definiranja mreže linije po isteku postojećeg ugovora i to od 01. siječnja 2024. godine Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je obavijestilo Zagrebačku županiju o više dopisa u kojima stanovnici navode lošu povezanost unutar Zagrebačke županije te nezadovoljstvo sa postojećim stanjem i kvalitetom obavljanja javnog prijevoza autobusima na zapadnom dijelu Zagrebačke županije.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture je u pripremi izmjena i dopuna odredbi Zakona o prijevozu u cestovnom prometu i Pravilnika o obavljanju javnog linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu te se je s obzirom na uočene nedostatke, vodilo računa da se pronađe odgovarajuće rješenje za odobravanje novih i izmjenu postojećih županijskih i međužupanijskih linija kako bi se prijevoznicima omogućila korekcija postojećih voznih redova i mogućnost uvođenja novih linija prema potrebi stanovništva na određenom području, a istovremeno bi se osigurao kvalitetniji, pristupačniji i redovitiji prijevoz putnika.

S poštovanjem,

Za kraj: Treba imati na umu kako su vozači deficitiarni i opterećeni te treba raditi i na njihovom kvalitetnijem položaju. Jako rijetko imaju slobodne dane, a i umirovljenici se angažiraju kao vozači u prijevozu. Mnogi vozači su otišli na Zapad te je potreban uvoz radnika po tom pitanju.

VAŽNO!!!!!!!!!!!!
Za svaki problem NEDOLASKA autobusa i slične probleme… javite se na broj 01 6311 684 nadležnima u Županiji za funkcioniranje prijevoza isti taj dan kada primjetite neke probleme.

Pozdrav

Fran Gregoric (Samobor , 2023-11-21)

#145

Jer je javni prijevoz na području grada Samobora neučinkovit, nepouzdan, izuzetno skup te, s obzirom na stanje voznog parka i izostanak ulaganja privatnih prijevoznika u vozni park, opasan. Javni prijevoz treba spadati u domenu grada, a ne privatnih poduzetnika. U suprotnom, stare prakse/poduzetnike izbaciti i sklopiti ugovor s modernim udruženjima cestovnih prijevoznika poput Arriva grupe.

Marko Hodak (SAMOBOR, 2023-11-27)Plaćeno oglašavanje

Oglasit ćemo ovu peticiju kod 3000 ljudi.

Saznajte više...